Nevjerojatno. Neki procjenitelji varaju ljude i naplaćuju im pregled zgrada uništenih u potresu u Zagrebu

Iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva upozoravaju građane da su pregledi besplatni

ZADNJA IZMJENA: ožu 24, 2020
Foto: PIXSELL

Uz sve prevare o kojima je policija izvjestila posljednjih dana, vezano uz koronavirus, neki su sad počeli koristiti i potres u Zagrebu kako bi prevarili ljude. Kako su upravo javili iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), neki procjenitelji naplaćuje građanima pregled stanja stambenih zgrada.

Ti pregledi su besplatni i inženjeri građevinarstva ih obavljaju u organizaciji zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Zato upozoravaju građane da nikome ne daju novac.

Građani javili da im se pregled naplaćuje

“Dobili smo s terena obavijest o sramotnom ponašanju nekoliko pojedinaca koji su pokušavali naplatiti uplašenim građanima ove preglede oštećenih domova. Svi članovi Komore pozvani su da se dobrovoljno jave za pomoć, što su mnogi učinili i pružaju nesebičnu pomoć u ovim teškim uvjetima rada na terenu”, kažu iz komore i ponavljaju da oni to rade besplatno.

Uz to, inženjere građevinarstva koji provjeravaju statiku zgrada u organizaciji Grada Zagreba može se raspoznati po traci s oznakom civilne zaštite.

Evo kome možete prijaviti prevaru

Svi građani kojima su pojedinci pokušali naplatiti procjenu mogu to prijaviti Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, te im dostaviti ime procjenitelja kako bi Komora mogla poduzeti odgovarajuće mjere. Mail za prijavu je [email protected]

Iz Komore još napominju kako su trenutno u tijeku preliminarni pregledi zgrada kako bi se provjerilo koje su eventualno previše stradale u potresu te su sada opasne po život. Tek nakon toga, očekuju u Komori, bit će organizirani detaljni pregledi svih stanova i kuća, sa snimkom postojećeg stanja i izradom projekta sanacije za svaku pojedinu građevinu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program