Politika & Kriminal

Ni Milanoviću vikend nije prošao bez gafa. Htio je pokazati kako je učen, citirao Ujevića i fulao pjesmu

Predsjednički kandidat pomiješao je 'Svakidašnju jadikovku' i 'Čin sputanih ruku'

29.12.2019. Zagreb - Predizborni skup predsjednickog kandidata Zorana Milanovica u Bocarskom domu.
Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zabuna s brojevima na glasačkom listiću koja se jučer dogodila aktualnoj predsjednici jako je zabavila javnost, ali mnogi su propustili uočiti da je na svojem predizbornom skupu zabrljao i njezin protukandidat, Zoran Milanović. On, doduše, birače nije pozvao da glasaju za gospođu Grabar-Kitarović, nego se prevario recitirajući poeziju. Milanović je svoje obraćanje na skupu začinio stihovima Tina Ujevića, koje je uklopio u misao o hrvatskoj budućnost za kakvu se on zalaže.

„Idemo u borbu za civiliziran mir, za toleranciju i normalne odnose među ljudima, za ono što smo izgubili u privatizacijskoj pljački u prvih 10 godina, za ono što je činilo okosnicu, srž ovog društva, a to je rad, stvaranje, kreacija, teži put, kao što bi u Svakidašnjoj jadikovki rekao Tin Ujević – sa žuljavim cipelama, ali srcem ispod plavih bluza”, rekao je Milanović s govornice u Boćarskom domu.

Stihovi ‘Jadikovke’ teško bi motivirali birače

Te je stihove zaista napisao Tin Ujević, a Milanović ih je čak i ispravno citirao, ali pritom je naveo pogrešno Ujevićevo djelo. O teškom životu radnika koji u plavim bluzama i s žuljnim cipelama na nogama po cijele dane crnče u velegradskim tvornicama Ujević je govorio u pjesmi Čin sputanih ruku.

U Svakidašnjoj jadikovki, na koju se pozvao Milanović, Ujević je preispitivao ljudsku sudbinu žaleći zbog prolaznosti života. Stihovi iz te pjesme teško da su upotrebljivi u političkom govoru koji bi ljude trebao motivirati da izdvoje svoje vrijeme kako bi izašli na predsjedničke izbore u Hrvatskoj.