Politika & Kriminal

Nimalo šokantno, Plenković je ponovno uzvratio Milanoviću. Kaže da se vidi iz aviona koliko se stabilizirao

Izgleda da neće biti sastanka u doglednoj budućnosti

Nastavlja se svađa predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko afere Janaf i s njom povezanog kluba Dragana Kovačevića u koji je zalazilo nekoliko ministara, ali i predsjednik. Nakon što je Milanović danas izjavio kako je „puno stabilniji“ od Plenkovića, i kako nikada nije ni na koga fizički nasrnuo u Saboru, premijer mu je uskoro odgovorio.

“Vidi se iz aviona da se on stabilizirao”, komentirao je Andrej Plenković. Premijer nije htio više govoriti o Milanovićevim komentarima. Na inzistiranje novinara da im odgovori hoće li se on i predsjednik države sastati, premijer je odgovorio: „To je bespredmetno. Jedini sastanak koji ćemo imati bit će za imenovanje veleposlanika“.

Na pitanje do kada će trajati svađe između njega i Milanovića, premijer nije pokazao previše volje da se pomiri s predsjednikom. “Pokušaj da se to svede na neku svađu je vrlo pogrešan. To ne postoji. Ono što postoji jest jasan stav Vlade RH oko borbe protiv korupcije”, odgovorio je.

Svađaju se već danima

Primjedba da bi se predsjednik trebao stabilizirati prvi put je iznesena u odgovoru koji je Vlada prije dva dana objavila na Milanovićev poziv Plenkoviću da se s njim sastane kako bi razgovarali o problemima u sustavu. Iz Vlade su tada predsjedniku poručili da o sastanku može biti govora nakon što se ispriča svima koje vrijeđa i „stabilizira se“.

Milanović je na to objavio podrugljivu ispriku na Facebooku, gdje je napisao da se „najprije ispričava svima onima, ponajprije ministrima, koje su Predsjednik Vlade i neki njegovi suradnici svojom indolentnošću, neradom i nepoduzimanjem doveli u položaj namagarčenja, tj. izložili ih nezasluženoj blamaži.“ Potom se ispričao i onima „za koje je Predsjednik Vlade insinuirao da su prijenosnici rabiesa, tj. bjesnoće“, nakon čega je Plenkovića nastavio prozivati zbog toga što je ovaj neupućen u sumnjive poslove visokih državnih dužnosnika.

Svađa je počela kada je Milanović, komentirajući aferu Janaf i uhićenje predsjednika uprave te tvrtke Dragana Kovačevića, rekao da je premijer morao znati kako je ovaj pod nadzorom istražitelja. Prepucavanje se nastavilo kada je otkriveno da je u Kovačevićevom klubu bio Milanović, ali i najmanje trojica ministara iz Plenkovićeve vlade.

Nastavite čitati