Politika & Kriminal

Nova epizoda genijalnog hrvatskog pravosuđa: Kupila stan s čistim papirima, sad ostaje bez njega i morat će dalje plaćati kredit

Polusestra jedne od prijašnjih vlasnica stana na sudu je uspjela dokazati da je bila izostavljena iz nasljedstva te da nije smio biti prodan

Večerašnja epizoda istraživačkog magazina Provjereno Nove TV donosi novu teško shvatljivu priču o hrvatskom pravosuđu. U središtu je mlada žena Ivana Jerković Erak, koja je, uz uredne papire, kupila stan u Zagrebu na kredit i uložila u njegovu renovaciju, a sada ona i njezin suprug ostaju bez njega.

Ona je nakon udaje, sa suprugom krenula u potragu za stanom. Pronašla ga je uz pomoć agencije za nekretnine s kojom je, kao i s bivšom vlasnicom, potpisala ugovor. U ugovorima su pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću jamčili da je nekretnina raspoloživa za prodaju, da nije opterećena vanknjižnim ili skrivenim teretima niti pravima trećih osoba.

Za kupovinu je Jukić podigla i kredit i subvenciju APN-a, a pravne službe pritom nisu imale primjedbi na ugovore i vlasničke listove. „Nakon što sam se upisala u zemljišne knjige kao vlasnica počinjemo s renoviranjem stana, kupovinom namještaja da bih mjesec dana kasnije dobila prigovor na upis mene kao vlasnika“, priča Jerković Erak za Provjereno.

Nasljednica je prodala stan iako nije smjela

Prigovor na upis vlasništva stigao je od polusestre jednog od bivših vlasnika koja živi u Švedskoj. Naime, jedna gospođa stan je dobila kao nasljedstvo od roditelja, a potom ga prodala ženi od koje ga je Jerković Erak kupila. Problem je, kaže, nastao kada je nasljednica prešutjela da nije jedina.

Polusestra koja živi u Švedskoj, izostavljena iz nasljedstva, podigla je tužbu za utvrđivanjem rodbinske veze koju je i dobila nakon sedam godina sudskog procesa pa sada obitelj Jerković Erak brisovnom tužbom ostaje bez njega.

Uz to što je mladi par izgubio stan kojeg su renovirali i za čiju kupnju su platili i porez, sada još moraju platiti i sudske troškove, a banka inzistira da vraćaju kredit.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu