Politika & Kriminal

Nove optužbe protiv policijskog šefa iz Grude: Trudnicu tjerao da radi na granici u smjenama po 12 sati

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova utvrdila je diskriminaciju

FOTO: Dubrovački dnevnik

Telegram je u posjedu dokumenta iz kojeg proizlazi da je načelnik Policijske postaje Gruda u dubrovačko-neretvanskoj županiji, Matko Klarić, diskriminirao trudnu policajku. Umjesto da joj zbog trudnoće omogući rad u sjedištu policijske postaje poslao ju je na granični prijelaz da radi u smjenama odjevena u službenu odoru.

Nova je to optužba na račun načelnika Klarića nakon što je portal Index jučer otkrio da su ga najmanje četiri policijske službenice već prijavile zbog seksualnog uznemiravanja. Klarić ih je, što je utvrdila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić spolno uznemiravao.

To je na kraju utvrdila i Služba za unutarnju kontrolu MUP-a pa je protiv Klarića pokrenut disciplinski postupak, a o svemu je obaviješten i DORH. Klarić još uvijek vodi postaju granične policije u Grudi.

Detalji nove prijave protiv Klarića

Prema najnovijoj prijavi policajka koja je ostala u drugom stanju zamolila je lani u srpnju Klarića da joj omogući rad u uredu u osmosatnim jutarnjim i večernjim smjenama, koje završavaju u 22 sata. On joj je to u prvi mah i dopustio. No nakon mjesec dana se predomislio i poslao ju natrag na granični prijelaz. Učinio je to, kako joj je sam rekao, jer je dobio pritužbu da se nju protežira.

Policajka je dalje navela kako bi u slučaju povratka na granični prijelaz morala raditi u smjenama po 12 sati, biti odjevena u službenu odoru i opasana službenim remenom s oružjem. To joj zbog trudnoće nije bilo moguće, a strahovala je i zbog moguće izloženosti koronavirusu.

Dvostruki kriteriji policijskog šefa

Policajka je ukazala da je i ranije, tijekom 2019. i 2020., pomagala u sjedištu policijske postaje jer je kronično nedostajalo policijskih službenika.

“Liječnica mi je na kraju otvorila bolovanje kako ne bih ugrozila svoje i zdravlje svog djeteta”, navela je u prijavi policajka.

Evo što kaže sam Matko Klarić

Načelnik Klarić očitovao se na prijavu ukazujući kako je bio izložen napadima zbog njezinog premještaja. U anonimnim prijavama prozivalo ga se da joj pogoduje jer je ljubimica njegove pomoćnice, da joj nabija plaću i da ona u stvari ne radi ništa.

Analiziravši ovaj slučaj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primijetila je da su iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili kako u Zakonu o policiji nema posebne odredbe za zaštitu trudnica, zbog čega je načelnik Postaje granične policije Gruda donio odluku da policijsku službenicu pošalje na radno mjesto na koje je bila i raspoređena.

Policija ne smije diskriminirati

Zbog ovakvog MUP-ovog očitovanja pravobraniteljica je upozorila policiju da se u odnosu prema trudnicama moraju pridržavati svih ostalih propisanih odredbi o radu koje sadrže mjere za zaštitu majčinstva.

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj upućena je službena preporuka da u buduće kod donošenja odluka vodi računa o antidiskriminacijskim jamstvima, posebice prema ženama trudnicama i majkama.

Mjesecima je uznemiravao kolegice

Ovaj Klarićev potez prema trudnoj policajki uslijedio je nedugo nakon što je u ožujku prošle godine raspisao bizaran oglas u kojem je tražio da se na njegov kat za posao raspoređene samo “djevojke”, policijske službenice.

One su za Index ispričale da im je putem Vibera slao poruke koje se obrišu nakon minute, te da je u njima kolegice pozivao na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo i tako dalje. Navodno je dolazio i u noćne smjene u obilazak te zapovijedao da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

Spora reakcija sustava na prijave

Žrtve su, prema pisanju Indexa, sve to prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, no ispočetka se ništa nije događalo. Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu Unutarnjoj kontroli protiv načelnika, a slučaj je prijavljen i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Unutarnja kontrola prošlog je ljeta krenula provjeravati navode i razgovarati sa službenicama, nakon čega su pronašli četiri slučaja seksualnog uznemiravanja. Osim toga, utvrdili su i da je bilo diskriminatornog ponašanja prema ženama. Protiv Klarića je zbog toga u tijeku disciplinski postupak.

Nastavite čitati