Politika & Kriminal

Novi detalji: Bivša tužiteljica preko muža pomagala Piruški Canjugi da se izvuče iz afere Agrokor, sve razotkrile tajne bilješke

Doznajemo nove detalje o jučerašnjim uhićenjima

16.11.2021., Zagreb - Uhicena je bivsa zamjenica zupanijskog drzavnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Aleric Puklin i njezin suprug Goran Puklin. Sumnja se da je tuziteljica Piruski Canjugi  davala informacije u predmetu Agrokor. Dolazak osumnjicenih na ispitivanje. Piruska Canjuga.
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Bivša zamjenica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirela Alerić Puklin pritvorena je jučer nakon posljednje akcije policije i USKOK-a u kojoj se rasvjetljavaju ozbiljne sumnje u lanac malverzacija čiji jedan krak vodi prema Agrokoru, a drugi prema Hrvatskoj lutriji.

Konkretno, Mirela Alerić Puklin osumnjičena je da je odavala povjerljive informacije o aferi Agrokor Piruški Canjugi, bivšoj članici Uprave tog koncerna iz vremena dok ga je vodio Ivica Todorić.

Bilješke otkrile sumnjivu spregu?

Do informacija o mogućoj sprezi bivše tužiteljice i jedne od okrivljenih istražitelji su došli analizirajući komunikaciju Gorana Puklina, supruga Mirele Alerić Puklin, nakon što je lani osumnjičen u aferi Janaf. Tada su analizirane poruke iz njegovog mobitela, kao i sadržaj njegovog računala, te ostala dokumentacija koja mu je oduzeta. U aferi Janaf tereti ga se da je imao ulogu u skrivanju novca za Dragana Kovačevića, što, međutim, obojica negiraju.

Među Puklinovim bilješkama pronađene su tako i one za koje se sumnja da ih je sastavila upravo njegova supruga koja je bila jedna od tužiteljica u aferi Agrokor.

Prema informacijama do kojih je danas došao Telegram, sumnja se da je tužiteljica preko muža poslala poruku Piruški Canjugi kako da koncipira svoju obranu u dijelu afere koji se odnosio na problematično izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora preko tvrtke Siggman Invest AG. Ta je afera javno poznatija kao ‘mali Agrokor’, a uz Todorića i Pirušku Canjugu u njoj su optuženi nekadašnji izvršni direktor za financije u Agrokoru Ante Huljev, te švicarska poduzetnica Nicole De Rossi.

Sugerirala obranu Piruški Canjugi

Mirela Alerić Puklin sada je pod sumnjom da je još u studenom 2018. preko svog supruga, koji je, kako doznajemo, u prijateljskim odnosima sa Zlatkom Canjugom sugerirala da kako da Piruška Canjuga izbjegne kaznenu odgovornost u ‘malom Agrokoru’, odnosno kako da koncipira obranu. Opcija za to je, navode istražitelji, bila da Piruška Canjuga jednostavno kaže da o poslovnom odnosu Siggman Investa i Agrokora ne zna ništa jer je u to vrijeme bila na porodiljnom dopustu.

Prema kaznenoj prijavi, Puklin je napravio detaljne bilješke sa svim podacima koje je dobio od supruge kako bi ih predao Piruški Canjugi. Poznato je da je u aferi mali Agrokor u međuvremenu već donijeta oslobađajuća presuda. Je li do toga došlo djelomično zahvaljujući i sprezi Puklina i Canjuga tek treba biti do kraja rasvijetljeno.

Što je još nađeno u računalu?

No to nisu bile jedine bilješke koje su sada problematične. Nove bilješke koje je Puklin navodno sastavio ponovno uz pomoć svoje supruge datiraju iz veljače 2019. godine. Tada je istraga u slučaju Agrokor još uvijek trajala, a Mirela Alerić Puklin navodno je mužu otkrila kako bi se Piruška Canjuga trebala postaviti u dijelu postupka koji se odnosi na sumnje o prikrivenom financiranju Agrokora putem mjenica.

Naime, u tom dijelu procesa Piruška Canjuga je, navode sada istražitelji, prema uputi ondašnje tužiteljice u sudski spis dostavila izjavu Ivice Todorića u kojoj je on potvrdio kako je njegova članica uprave sve radila isključivo prema njegovim uputama. Drugim riječima, sve što je bilo vezano za poslovanje s mjenicama bila je njegova ideja i Piruška Canjuga s tim nije imala veze.

Tragovi u sudskom spisu

I doista, Canjuga je tu Todorićevu izjavu, za koju je navodno doznala tek preko Puklina, dostavila u sudski spis 7. veljače 2019. godine. Poznato je da, u konačnici, Piruška Canjuga u aferi s Agrokorovim mjenicama nije optužena, već je prvooptuženi u tom postupku Ivica Todorić.

Jučer nakon uhićenja i Mirela Alerić Puklin i Piruška Canjuga porekle su krivnju za ova kaznena djela. Sam Puklin istražiteljima je ispričao da je bilješke sastavljao na svoju ruku, a ono što je u njima naveo načuo je iz razgovora koje je kod kuće vodila njegova supruga ili je pak vidio u njezinim dokumentima na kojima je od kuće radila. Priznao je i svoj prijateljski odnos sa Zlatkom Canjugom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu