Novi ministri danas preuzimaju ministarstva. Murganić prije primopredaje poručila da je previše vjerovala ljudima

Bivša ministrica kaže da namjerava aktivirati zakonsko pravo 6 + 6

ZADNJA IZMJENA: srp 22, 2019
Foto: Screenshot N1

Šestero ministrica i ministara danas se oprašta od visokih dužnosti i kabinete predaje novoizabranim članovima Vlade. Od svog ureda u Ministarstvu rada kao sedmi oprostit će se i Marko Pavić, ali samo kako bi preselio u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Primopredaje će se obaviti tijekom dana, a kamere N1 televizije uhvatile su bivšu ministricu socijalne skrbi, Nadu Murganić, koja je u Ministarstvo jutros došla kako bi u posao uvela novu ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesnu Bedeković.

Murganić se prisjetila svog prvog dana u Ministarstvu, kada primopredaja koju je obavljala s tadašnjom ministricom Bernardicom Juretić nije prošla mirno. “Šesto osoba s invaliditetom ostalo je bez asistenata i ja sam to morala hitno rješavati. Kako je tada počeo moj mandat, tako i je završio”, kazala je gospođa Murganić, koja je izrazila nadu da će nova ministrica imati “mirnije okruženje i bolje uvjete” za dovršetak mandata.

Jako je zadovoljna mandatom

Što se tiče planova za budućnost, bivša ministrica je kazala kako namjerava aktivirati zakonsko pravo 6 + 6, prema kojem će šest mjeseci nakon smjene primati punu plaću, i nakon toga pola plaće još šest mjeseci. Kada danas u Ministarstvu “dovrši neke stvari”, Nada Murganić otići će na godišnji, rekla je, i ponudila svoju ocjenu posla koji je obavila kao ministrica: “Kad sve sumiram – ja sam jako zadovoljna. Od prvog dana mandata radila sam zdušno, iskreno, srčano. Ne mislim da sam imala loše poteze. Imala sam možda preveliko povjerenje u dobronamjernost svih, bila sam preotvorena, prejednostavna. Što očito nije dobro za ovakvu poziciju. Ne žalim ni za čim”, kazala je Murganić.

Osvrnula se i na propast plana da se ublažavanjem kriterija za dodjelu dječjeg doplatka tom mjerom obuhvati sto tisuća obitelji, što je najavljivano kao ključni potez za demografsku obnovu. “Mjera nije urodila plodom jer smo 2017. radili projekcije na tadašnje plaće. Veliki dio korisnika ta mjera u međuvremenu nije obuhvatila jer su plaće, srećom, rasle. Ne vidim problem u tome da se poveća cenzus ili sam iznos doplatka”, kazala je Murganić, zaključivši kako smatra da tijekom svog mandata nije donijela štetne poteze. Za kraj se bivša ministrica ispričala ako je nekoga nesvjesno uvrijedila: “Svjesno sigurno nisam, to nije moj stil”, kazala je.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program