Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novi spektakularni debakl HRT-a: godinama su progonili svog bivšeg urednika, konačno izgubili i na Vrhovnom sudu

Domagoj Novokmet je smijenjen 2017., a HRT ga tužio zbog izjava da je do toga došlo iz političkih razloga

15.09.2014., Zagreb - Voditelj HTV-ove emisije Otvoreno, Domagoj Novokmet. Photo: Grgur Zucko/PIXSELLr"nr"n
FOTO: Grgur Zucko/PIXSELLr"nr"n

Vrhovni sud RH odbio je zahtjev za revizijom kojom je Hrvatska radio-televizija (HRT) htjela obnoviti proces protiv svog bivšeg urednika Domagoja Novokmeta jer ih je optužio za političku smjenu. Novokmet je, naime, smijenjen s mjesta urednika emisije Otvoreno, nakon što u emisiju u kojoj se raspravljalo o korupciji u hrvatskom nogometu i suđenju Zdravku Mamiću nije pozvao predstavnike USKOK-a. O tome je kasnije govorio u intervjuu za Nacional, ustvrdivši da nije smijenjen zbog profesionalnog propusta, već ‘zbog politike’.

HRT je zbog te Novokmetove izjave tužbom, koju je podnio 2018., tražio odštetu od 30 tisuća kuna. Sada ih je i najviši sud u zemlji odbio.

Kronologija Novokmetovog sudskog slučaja

Prvo su izgubili postupak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a zatim je pravomoćnu presudu donio Županijski sud u Slavonskom Brodu.

Međutim, HRT se ni nakon toga nije zaustavio već je želio sve vratiti na početak i nastaviti proces protiv svog bivšeg urednika koji je nakon smjene na HRT-u prešao na N1 televiziju. HRT, dakle, traži reviziju procesa od Vrhovnog suda RH, ali u tome ne uspjeva.

Kako je malo prije objavio sam Domagoj Novokmet, zahtjev za revizijom vrhovni suci su odbili.

Zašto je HRT propao na Vrhovnom sudu?

Vrhovni sud RH ocijenio je kako pravni zastupnici HRT-a, osim što su izrazili neslaganje s pravomoćnom presudom, uopće nisu naveli neke druge relevantne razloge zbog kojih bi revizija ovog slučaja bila važna i potrebna.

Ostaje sada za vidjeti hoće li se HRT-ovci na Novokmetove tvrdnje pokušati požaliti i Ustavnom sudu RH.

Politički utjecaj doista je dokazan

Ovaj slučaj je važan za domaće novinarstvo, posebno u svjetlu stanja na HRT-u koji sumanuto tuži svoje novinare, jer je pravomoćnom presudom potvrđeno da je Novokmet doista smijenjen zbog politike.

Sud je zaključio da je njegova odluka da ne pozove predstavnike USKOK-a u emisiju Otvoreno o Zdravku Mamiću doista bila opravdana. Naime, prije objavljivanja te emisije predstavnici USKOK-a izjavili su u Osijeku da neće javno komentirati Mamićev slučaj. Ni ranije nisu dolazili u emisije, a i na pisane upite teško su odgovarali, što je detaljno u svom iskazu u procesu protiv Novokmeta opisala HRT-ova novinarka Maja Sever.

Zato je i presuđeno da je Novokmet opravdano zaključio da predstavnike USKOK-a ne treba zvati u emisiju, a nakon što je zbog te svoje odluke smijenjen s mjesta urednika, ponovno je logično ustvrdio da je smijenjen zbog politike, odnosno prigovora USKOK-a što nisu pozvani.

Novokmet: ‘Sve su platili pretplatnici’

“Trajalo je četiri godine, ali je sada definitivno gotovo. Iako je izgubio i u prvostupanjskom i u drugostupanjskom postupku, HRT nije odustajao i žalio se sve do Vrhovnog suda kako bi dokazao da sam izjavama u intervjuu Nacionalu povodom prelaska na N1 ‘destabilizirao radno okruženje na HRT-u’ i ‘izazvao apatiju zaposlenika’. Svašta se dogodilo u tih pet godina. Sud je u prvostupanjskoj presudi napisao i ovo: ‘Iskaz Renata Kunića je djelomično istinit, djelomično subjektivan; iskaz svjedoka Bačića pretežno subjektivan i djelomično neistinit kao i Brune Kovačevića’, prisjetio se nakon odluke Vrhovnog suda Domagoj Novokmet.

Prema njegovim riječima važno je i što je na sudu utvrđeno da je “Nadzorni odbor HRT zaključio da je vodstvo kuće prema njemu postupalo suprotno pravilima”. “Sve su platili pretplatnici HRT-a”, poručio je Novokmet.