Obama je ovaj tjedan postao prvi američki predsjednik koji je za vrijeme mandata objavio znanstveni rad

Rad mu je objavljen u prestižnom medicinskom žurnalu

ZADNJA IZMJENA: srp 15, 2016
Foto: Facebook/The White House

Barack Obama ostat će upamćen kao prvi američki predsjednik koji je za vrijeme svog mandata objavio znastveni članak u nekom uglednom specijaliziranom glasilu, piše scientificamerican.com. U ponedjeljak 11. srpnja izašao je, naime, u prestižnom medicinskom časopisu JAMA njegov tekst u kojem piše o uspjehu i budućnosti Affordable Care Acta, skraćeno ACA-e (zakon o povoljnoj brizi), popularno nazvanog Obamacare.

Iako je Obama prvi američki predsjednik koji je sam napisao cijeli znanstveni rad, američka povijest pamti i njegove prethodnike koji su za vrijeme svojih mandata pisali komentare ili eseje obljavljivane u znastvenim časopisima. Jedan od njih je, primjerice, i George W. Bush koji je 2004. također pisao za JAMA-u dok je Bill Clinton 1997. u žurnalu Science objavio svoj komentar.

Obama je analizirao podatke vezane uz ACA-u

Obama u svom članku, inače, analizira podatke prikupljene iz ostalih izvješća i radova na tu temu te ističe neke od uspjeha ACA-e uključujući trend pada postotka Amerikanaca koji nemaju zdravstveno osiguranje. Otkako je spomenuti zakon usvojen u Americi, naime, čak 43 posto više ljudi ima zdravstveno osiguranje.

No, Obama naglašava kako SAD još uvijek mora raditi na poboljšanju svog zdravstvenog sustava. “Unatoč ovom uspjehu još se uvijek previše Amerikanaca bori s time kako platiti račune za svoja liječenja, a često zbog kompleksnog i kaotičnog sustava ostaju neosigurani”, napisao je američki predsjednik.

Gotovo 50 posto više osiguranih Amerikanaca

Kako bi Amerikancima osigurao dovoljno opcija za zdravstveno osiguranje te održao troškove istoga niskima, Obama je apelirao na Kongres da se pobrine za to se na tržištu, uz privatna osiguranja, pojavi i neko državno, odnosno javno. Na taj bi se način, tvrdi, pomoglo ljudima u dijelovima zemlje čije su opcije za osiguranje dosad bile ograničene.

Osim toga, još uvijek aktualni američki predsjednik preporučio je i niz strategija koje bi pomogle smanjenu troškova lijekova uključujući mogućnost da federalne vlade same pregovaraju o troškovima određenih skupih lijekova. Obamin znastveni članak, doduše, nije prošao recenziju, ali je nekoliko puta editiran i provjeren te se njegova vjerodostojnost osigurala na taj način.

Robin Mikulić
Telegram autor
1168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program