Splitski vijećnik šera opskurne ilustracije i insinuacije o imigrantu s mačetom koji kolje po Njemačkoj

Objava je, naravno, imala željeni efekt

ZADNJA IZMJENA: tra 20, 2018
Foto: Facebook Martin Pauk

Danas se hrvatskim društvenim mrežama rapidno počela širiti prilično jeziva vijest: o afričkom imigrantu koji je usred bijela dana u Njemačkoj mačetom ubio Njemicu i rasjekao njezinu jednogodišnju bebu, mačetom, popola. Prenio ju je Martin Pauk, splitski gradski vijećnik, nogometni sudac i bivši član Mosta, uz dramatične riječi “Bravo Angela Merkel. Bravo.”

No, objava gospodina Pauka, kojom se insinuira da podivljali imigrant hoda po Hamburgu i mačetom napada ljude, pa i bebe, baš i nije u skladu s činjenicama. Prije nešto više od tjedan dana u Njemačkoj je, uistinu, došlo do ubojstva u Hamburgu. Njemački mediji izvijestili su o tragičnom slučaju čovjeka, Afrikanca koji je nožem napao i ubio svoju bivšu ženu i njihovo dijete.

Screenshot objave gospodina Pauka Facebook screenshot

S obzirom da se radilo o poremećenim odnosima unutar obitelji, ubojstvo su opisali kao “zločin iz strasti” – a ne, kako se može shvatiti iz objave g. Pauka kojom kudi njemačku kancelarku Angelu Merkel, o izbjegličkom problemu. Što nije zaustavilo potpuno opskurne blogove da tragediju jedne obitelji iskoriste za širenje panike i mržnje protiv imigranata. Obrušili su se na njemačke političare i medije, ustvrdivši da zataškavaju zločine muslimana i afričkih izbjeglica koji su, kako pišu, došli iz kultura u kojima se potiču ubojstvo i silovanje.

Inspiriran opskurnim blogovima i njihovim ilustracijama

Jedan od tih blogova, Truth24, očito je inspirirao gospodina Pauka, s obzirom da je posudio njihovu ilustraciju koja s tragedijom u Hamburgu nema baš nikakve veze (naprosto su stavili nekog crnca s mačetom i pod prepun krvi, uz križ i sliku bebe). Gospodin Pauk kasnije se pokušao opravdati, te je na Facebooku kazao kako nije pisao o vjeri napadača, već samo o njegovom afričkom podrijetlu, a nama je uputio poruku s prijetnjom tužbe. Kaže kako je samo objavio “prijevod s više njemačkih i engleskih portala i novina” – no, ako guglate ubojstvo u Hamburgu, nema niti jednog svjetskog portala koji taj napad dovodi u vezu s imigrantima, niti spominju mačetu, niti napadaju Angelu Merkel.

Inače, prvi koji je primijetio problem s Paukovom objavom je Mario Nakić koji je to objavio i na svom Facebooku:

Ovo je školski primjer širenja mržnje na društvenoj mreži. Fora je da ljude čak nije ni briga govoriš li istinu dok god…

Objavljuje Mario Nakić20. travnja 2018

Više s weba
Ostanite uz telegramov program