Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Objavljene nove cijene goriva. Državni tajnik o Petrolu: 'Nismo sretni. Ako sutra ne vrate cijene, onda krše zakon'

I dizel i benzin idu gore, prosječan tank koštat će između 66.5 i 73.5 eura

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, državni tajnik Ivo Milatić dao je izjavu za medije oko najnovijih aktualnosti vezanih uz gorivo. Nova cijena benzina je 1.33 eura po litri, što je uvećanje za 5 centi, a cijena dizela iznosi 1.47 eura po litri, što je uvećanje od 3 centa po litri.

Ako to preračunamo u kune, cijena benzina opet ide iznad 10 kuna, a cijena dizela iznad 11. Benzin, dakle, poskupljuje za 39 lipa, a dizel za 24 lipe. Prosječni tank benzina bi od utorka trebao biti 66.5 eura, a dizela 73.5 eura.

“Vlada je dogovorila nove cijene. ES je 1.33 euro. Dizel je 1.47. Marže su vraćene na šesti mjesec. 75 lipa, preračunato u eure”, kazao je državni tajnik. “Mi nismo sretni zbog ovog što je Petrol napravio, od sutra oni moraju vratiti na ove cijene koje sam sad izdiktirao. Svatko ima pravo voditi svoju politiku, mi nismo sretni”, rekao je. “Ako sutra ne vrate cijene, neće biti u skladu sa zakonom”, rekao je Milatić.

Hoće li Vlada intervenirati?

Do sada je cijena benzina iznosi 1,28 eura po litri, cijena dizela je 1,44 eura po litri, osim na pumpama Petrola i Croduxa, gdje su cijene više – litra benzina košta 1,41 euro, a eurodizela 1,5 eura. Iz Petrola su danas poslali priopćenje vezano za tu temu. Čeka se hoće li Vlada i ovaj put intervenirati u cijene goriva.

Benzinske pumpe počele su prikazivati cijene u eurima pa će nekima vjerojatno trebati još neko vrijeme da se priviknu. Čeka se i daljnji razvoj događaja s obzirom na to da je slovenski Petrol najavio da će tužiti Republiku Hrvatsku ako ih se ne obešteti za poslovne gubitke koje su, kako napominju, pretrpjeli zbog fiksiranja cijena goriva od hrvatske Vlade. Iz Petrola Hrvatska danas su se još jednom oglasili o obračunu cijene goriva tj. oko skupljem gorivu na benzinskim postajama Petrola i Croduxa, istaknuvši da sve rade prema propisima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više