Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Od Milanovića su birači očekivali da neće davati izjave gore od Grabar-Kitarović. Kako li su samo prevareni

Pregled tjedna Dragana Markovine

24.10.2021., Makarska - Predsjednik Republike Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Makarske povodom obiljezavanja Dana Grada.
Zoran Milanovic
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Bio je ovo politički intenzivan tjedan u kojem se opet iskazao Zoran Milanović nizom nebuloza. Andrej Plenković je održao jednu od bizarnijih presica u Tuđmanovom stilu, nakon čega je otišao na sabor HNS-a u Mostar. Aleksandar Vučić je castrovskim govorom i u zapaljivoj atmosferi suočio Skupštinu Srbije s prijedlogom oko Kosova, HND je organizirao prosvjed zbog nedostatka ozbiljne istrage u povodu smrti Vladimira Matijanića, na Platku smo vidjeli neviđeno nasilje i preminuo je Marinko Čulić.

Milanović

Zoran Milanović proteklog tjedna je nadmašio sam sebe s izjavom o aneksiji Kosova i tumačenjem rata u Ukrajini i sada je doista sve nejasnije na koji način bilo tko s ljevice misli braniti politiku podrške njegovoj novoj kandidaturi, ako do nje dođe, naravno. Povijest politologije ne pamti ovako sveobuhvatnu i ekspresnu prevaru vlastitih glasača. Jer, podsjetimo se, izbore je dobio na paroli o normalnom predsjedniku koji smiruje strasti i normalizira društvo, a realno su ljudi jedino očekivali da ne bude gori od Kolinde Grabar Kitarović i da ne daje izjave bez ikakve logike. No, očito je i to bilo previše.

Plenković o AP-u

Presica pak njegove fiksacije, premijera Plenkovića, pretvorila se u tuđmanistički solilokvij o svim mogućim neprijateljima koji ne prepoznaju uspjehe i nasljeđe njegove Vlade i maltretiraju ga s banalnostima poput ove, kako ju je prozvao, ne teme oko namještanja natječaja. Premijerov problem je što to jeste tema i to jedna od većih tema iz koje se vidi kako čitav sustav funkcionira, koliko licemjerstva i nepravdi generira te kolika razina bahatosti stoji iza svega. I kako god se ova priča završi, bez nominalnih posljedica po njega, što je izglednija opcija, ili ipak s političkom odgovornošću, ova prepiska će mu se također upisati nasljeđe.

Premlaćivanje na Platku

A kako sustav funkcionira možemo i vidjeti i na slučaju stravičnog premlaćivanja na Platku, povodom kojeg policija čini sve da slučaj minorizira i svede ga na prekršaj, iako i laici vide da je stvar puno ozbiljnija. No, ono što se čita u podtekstu čitave priče je opet bahatost nasilnika, uvjerenih da im se zbog zaleđa neće dogoditi ništa.

HNS i Plenković u Mostaru

Andrej Plenković je pak nakon antologijskog nastupa otišao u Mostar na zasjedanje Hrvatskog narodnog Sabora, na kojem je Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika, pokazavši taktičku mudrost kroz povlačenje s bilo kakvih izloženih javnih funkcija, uz istovremeno zadržavanje političke moći na ovoj poziciji. U Deklaraciji HNS-a nismo mogli pročitati ništa novo i u njoj su lijepo posložene ključne stvari iza kojih se ne vidi stvarni sadržaj HDZ-ove politike. Na koju će, međutim, bosanskohercegovački Hrvati biti osuđeni, sve dok se s ozbiljnih političkih adresa ne prestane dovoditi u pitanje konstitutivnosti naroda i ne prestane pokušaj preglasavanja Hrvata pod krinkom borbe za građansku državu.

Vučić u Skupštini Srbiji

Aleksandar Vučić je pak u Skupštini Srbije održao castrovski nastup u zapaljivoj atmosferi, otvarajući na tom mjestu raspravu o predloženom planu međunarodne zajednice za Kosovo, kojega pak parlamentarci nisu niti vidjeli. Srbija je općenito dva dana pratila dramu o ovom pitanju, a neki je prvi dojam da i sam Vučić kalkulira i procjenjuje ima li dovoljno snage da amortizira pobunu s desnice ako prihvati plan. Istovremeno proeuropska opozicija se nalazi pred ključnim pitanjem, hoće li glasati za svoje opredjeljenje i podržati Vučića ili će žrtvovati opredjeljenje da bi rušila njegovu vlast. Sve uz nejasnu poziciju SPS-a. Ono što ipak nakon svega jeste neupitno, je to da je samom Vučiću jasno kako je puno pametnije prihvatiti ovaj prijedlog, nego odbiti ga.

Mitropolit sarajevski

Kad smo već kod posljedica devedesetih, indikativno je povlačenje sarajevskog mitropolita Hrizostoma iz Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, zbog protesta što vijeće nije osudilo ‘neonacističke napade’ na Srbe u Sarajevu proteklih tjedana, usporedivši ih s napadima na Srbe u Hrvatskoj 1991. Problem je što bi Hrizostomov istup imao nekog smisla da je zaista riječ o nečem takvom, na što nitko bitan u Sarajevu nije reagirao i da se institucija koju predstavlja na bilo koji način kritički osvrnula na svoju ulogu u devedesetima. Istina jeste da su nedavni napadi na Srbe u Sarajevu motivirani nacionalizmom, ali nije pristojno govoriti o tuđem nacionalizmu dok aktivno podržavaš svoj.

HND-ov prosvjed

Ako je bilo tko i povjerovao u to da će se o okolnostima smrti Vladimira Matijanića povesti ozbiljna istraga, vrijeme i cinizam ministra Beroša i vladajućih su ga demantirali. Hrvatsko novinarsko društvo u svemu tome pokušava održati to pitanje u javnosti i u tome uspijeva, uz podršku solidnog broja građana koji su prosvjedom podržali to nastojanje, ali to vladajuće i dalje ne dotiče, niti im umanjuje ciničan odnos prema ovom pitanju.

Marinko Čulić

Na koncu, proteklog tjedna ostali smo bez Marinka Čulića, jednog od novinara starog kova koji je pisao u najboljim redakcijama i čitav život se suočavao s cenzurama, preuzimanjima, blokadama i sudskim tužbama. Najbolje mu je pristajao splitski Feral Tribune, a iza njega će ostati dvije nepremašene knjige o Franji Tuđmanu, objavljene kod dvije fantastične i nažalost ugašene izdavačke kuće, biblioteci Feral Tribune i Goldsteinovom Novom liberu. U njima je Čulić sjajno opisao jedno vrijeme koji se danas uspješno lažno prodaje i mitologizira.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više