Oho, pa iz presude protiv Željke Markić proizlazi da je gospođa prijavljena na 6.000 kuna

Tvrtka gospođe Markić u 2016. imala je 3 i pol milijuna kuna dobiti; sud joj je odredio kaznu prema prosječnoj hrvatskoj plaći koju je pr...

ZADNJA IZMJENA: sij. 19, 2018

Kako je jučer izvijestila većina hrvatskih medija, Željka Markić nepravomoćno je osuđena zbog klevete. Prema presudi općinskog suda u Zagrebu, književnici Mimi Simić mora isplatiti 6000 kuna. Sutkinja je odredila kaznu od 60 dnevnih dohodaka, pri čemu je visinu tog dnevnog dohotka odredila na 100 kuna.

Maloprije su neki mediji objavili kako je “gospođa Markić prijavljena na mininalac”, no to kako doznajemo nije točno. Iz spisa proizlazi da joj mjesečna plaća iznosi 6000 kuna neto. Što je svejedno zgodno, u kontekstu činjenica da je gospođa osnivačica i direktorica vrlo uspješne tvrtke Sermon.

Kazne baš i ne djeluje jako visoko

Prema dostupnim podacima, njezina tvrtka u 2016. godini imala je ukupne prihode 10.834.085 kuna, uz visoku dobit od 3.547.741. No gospođa Markić, u sudskom registru upisana kao jedina osnivačica Sermona, isplaćuje si prosječnu hrvatsku plaću. Njezina tvrtka, službeno je prijavljena za prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača i ima šest zaposlenih prevoditelja.

Kako je svojedobno pisao Faktograf, da bi se došlo do prave prirode biznisa koji Željki Markić donosi milijune kuna, potrebno se upoznati sa Sermon CRO, tvrtkom registriranom u Srbiji koja se bavi farmaceutskim i biološkim istraživanjima.

Uobičajena sudska praksa

Kako stoji u zakonu, visina dnevnog iznosa utvrđuje se uzimajući u obzir počiniteljeve prihode i imovinu te prosječne troškove nužne za uzdržavanje počinitelja i njegove obitelji. Dnevni iznos ne može biti manji od dvadeset kuna ni veći od deset tisuća kuna. Dosuđena kazna djeluje u okviru takvih presuda, iako drugi osuđenici vjerojatno financijski stoje bitno lošije. Stoga se visina dosuđene kazne čini neobičnom. Recimo, SDP-ovac Jurica Meić mora platiti kaznu od 4849 kuna za klevetu Milana Bandića jer je “ustvrdio da krade”.

Zatim, bivšem zadarskom županu Stipi Zriliću bivši dožupan Stanko Zrilić zbog klevete je morao platiti 5.784 kune. Općinski kazneni sud u Zagrebu 2015. je presudio da je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić oklevetao Stipu Milanovića, oca premijera Zorana Milanovića, u nastupu u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ zbog čega je kažnjen sa 7000 kuna i tako dalje. S ovog popisa prilično iskače novinar i urednik TV-emisije Bujica Velimir Bujanec koji je lani u lipnju na osječkom Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna.

Visoku odštetu, odnosno 75.000 kuna, nepravomoćno je dobio i Rene Bitorajac u postupku protiv portala gospođe Markić. Narod.hr objavio je poziv na njegov linč, uz fotografiju na kojoj se jasno vidjela ulica i kućni broj zgrade u kojoj gospodin Bitorajac živi s malom djecom.