Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Orban pokazao karte: 'Jače sankcije Rusiji i isporuka oružja Ukrajini protivni su interesima Mađarske'

Mađari poručuju ni da ne žele zatvoriti slavinu za plin i naftu kako ne bi troškove rata stavili na leđa svojih građana

Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protivni su interesima Mađarske, odgovorio je u petak premijer Viktor Orban ukrajinskom predsjedniku koji se obratio čelnicima Europske unije za pomoć i pritom pozvao Budimpeštu da odabere stranu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku. “Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu”, ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

Prozivka Zelenskog

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvaća izbjeglice, ali odbija slati vojnu pomoć i zabranjuje transfer smrtonosnog oružja preko svog teritorija. Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suzdržao otvoreno kritizirati predsjednika Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.

“Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?”, zapitao je Zelenski Orbana koji se posljednjih godina zbližio s Kremljom. “Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani”, rekao je Zelenskij u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na samitu u Bruxellesu. Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je vrlo ovisna o ruskim energentima, da prekine trgovanje s Moskvom.

‘Zatvorimo li slavinu za naftu i plin natovarit ćemo troškove rata narodu’

“Ako zatvorimo slavinu za naftu i plin natovarit ćemo troškove rata na leđa mađarskih obitelji”, rekao je u petak Kovacs. “Mi si to ne možemo dozvoliti”, rekao je. Orban se priprema za parlamentarne izbore 3. travnja na kojima će utrka biti vrlo tijesna jer oporba prvi put nastupa s jedinstvenim kandidatom.

Upravo je čelnik oporbe Peter Marki-Zay iščitao iz govora predsjednika Zelenskija da je Viktor Orban “izoliran”. Njega sada smatraju “posljednjim saveznikom (Vladimira) Putina unutar EU-a i NATO-a”, rekao je Marki-Zay.

Izjavama mađarskog premijera nije zadovoljan ni vođa poljske vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski, ali je istaknuo da će pričekati i vidjeti što će se dogoditi nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj u travnju. “Ako mene pitate jesam li sretan s time, ne nisam, ali ću pričekati izbore, vidjet ćemo nakon izbora”, rekao je Kaczynski za poljski radio o Orbanovu stajalištu prema Rusiji.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više