Politika & Kriminal

Orbico i Adris napustili HUP. Razlog? Rogliću je bilo puno bolje kad je tamo bio optuženi zlostavljač Jakelić

Hrvatsku udrugu poslodavaca navodno bi uskoro mogla napustiti i Fortenova grupa

FOTO: Pixsell/Telegram

Hrvatsku udrugu poslodavaca napustile su Orbico i Adris, dvije najmoćnije članice te udruge, javlja Večernji list koji dodaje kako iz pouzdanih izvora dodaje da će uskoro isto napraviti i Fortenova grupa. HUP je nedavno ostao bez nenadano preminulog predsjednika, čelnika Podravke Marina Pucara, koji je ljetos izabran na tu funkciju.

HUP je prošle godine ozbiljno počela tresti afera seksualnog uznemiravanja nakon koje je smijenjen bivši zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, a glavni direktor Davor Majetić podnio ostavku. Večernji neslužbeno doznaje kao je pismena ostavka Branka Roglića, čelnika Orbica, u HUP stigla jučer. Pišu kako im je rekao da HUP nije ono što je nekada bio te da više ne želi biti njegovim dijelom. Tu se velikim dijelom, navodno, referirao na odlazak Jakelića, čovjeka kojeg je prošle godine 15 zaposlenica HUP-a optužilo za seksualno uznemiravanje. U jednom od skandaloznijih momenata hrvatskog pravosuđa, na kraju nije pokrenut kazneni postupak, jer su žrtve prema tvrdnjama državnog odvjetništva zakasnile s podnošenjem prijave

“Poštujem glas poduzetnika, ali otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji. Ta organizacija u ovom momentu otežanih uvjeta na tržištu, pogođenom pandemijom i potresima, uopće ne funkcionira. Mislim da ju je teško izliječiti pa možda treba otvoriti neku novu”, poručio je, navodno, Roglić.

Tedeschi: Sigurno se može i bolje

Kada se radi o stavu Adrisa, kažu kako su im rekli da vrijednosti njihove tvrtke više nisu zastupani na najbolji način, te kako stoga istupaju uz HUP-a. Osim toga, Večernji dodaje kako će danas ili sutra iz HUP-a istupiti i Fortenova i još drugih jakih tvrtki u Hrvatskoj. Razgovarali su i s bivšim predsjednikom HUP-a, Emilom Tedeschijem.

Om im je rekao kako treba osigurati izbor novog predsjednika, članova Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i njegova predsjednika, udruzi osigurati kontinuitet i podržati napore onih koji se imaju ambiciju angažirati u budućem razdoblju. Dodaje kako on nikakav raskol ne vidi iako priznaje da nekih problema ima. Podsjeća da je HUP koncem kolovoza prošle godine proveo legalne i legitimne izbore, i to vrlo transparentno.

“Sigurno se može i bolje i sigurno ima više ili manje nezadovoljnih članova, no ako izlaze članovi najistaknutijih foruma unutar HUP-a koji nisu zadovoljni, najprije se pitam što im nije odgovaralo i zašto unutar tijela udruge nisu radili na promjenama”, kaže Tedeschi. Dodaje kako se posljednjih dana nije dogodilo ništa što bi objasnilo zašto udruge upravo sada odlaze iz HUP-a. Večernji pak javlja kako neki članovi zamjeraju da se u HUP-u u posljednjih šest mjeseci nije postiglo puno.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu