Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo kako je uhićena HDZ-ovka iz Čakovca dobila posao: baš kad je Hamag preuzeo HDZ-ovac iz Čakovca

Slučaj Magdalene Dovečer pokazuje kako i koliko je HDZ zauzeo institucije i društvo u Hrvatskoj

FOTO: Pixsell

Dovečer je od 2016. godine članica Gradskog odbora HDZ-a Čakovec. Kao i Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamag Bicro-a, agencije čiji je milijunski natječaj Dovečer pokušala namjestiti za svog ujaka

Da HDZ nakon šest uzastopnih godina na vlasti dubinski, kapilarno kontrolira politička zbivanja i tijekove novca u društvu, da je, što bi oporba rekla “okupirao institucije”, nije teško argumentirati. Primjera ima na sve strane, pogotovo kad neka od korupcijskih istraga završi akcijom uhićenja, pa se klupko krene odmotavati.

Pa ipak, primjer Magdalene Dovečer, uhićene i promptno iz stranke izbačene međimurske HDZ-ovke i voditeljice Službe za koordinaciju u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag Bicro), posebno je ilustrativan. Njen ujak, naime, u Nedelišću ima grafički obrt, a da bi ga malo “pogurala” Dovečer mu je, sumnjaju istražitelji, pokušala namjestiti posao vrijedan milijun kuna. Gdje je tu HDZ? Pa… svugdje.

Međimurska veza

Magdalena Dovečer je odavno aktivna članica stranke. Bila je u Mladeži HDZ-a još u vrijeme Ive Sanadera, a prije deset godina izabrana je u županijsko predsjedništvo Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. Godinu poslije vodila je HDZ u Mihovljanima, a još od sredine prošlog desetljeća je članica Gradskog odbora HDZ-a u Čakovcu.

U taj isti odbor je u travnju 2016. godine uz nju izabran i Vjeran Vrbanec, kako se kasnije pokazalo, čovjek koji je uspio postići nešto značajniju politički karijeru od Dovečer. Vrbanec je danas, naime, potpredsjednik HDZ-a u Čakovcu, te županijskog HDZ-a u Međimurju.

Tako je to u HDZ-u

Okušali su se i među biračima. Dok je Dovečer uspjela doći do posljednjeg mjesta na lokalnim izborima za Gradsko vijeće Čakovca, Vrbanec se 2020. godine vinuo i do parlamentarnih izbora – bio je na desetom mjestu liste HDZ-a u Trećoj izbornoj jedinici. Nije se, istina, baš proslavio, dobio je tek 341 preferencijalni glas (0,75 posto).

Međutim, kako to obično biva, uz političku karijeru u HDZ-u ide i – upravljačka. Vrbanec je naime u svibnju 2016. godine imenovan za predsjednika Uprave Hamag Bicro-a, što je funkcija koju obavlja i danas. Vrlo brzo nakon što je zasjeo na čelno mjesto državne agencije, u Hamag Bicro-u se zaposlila i perspektivna pravnica iz Čakovca, sasvim slučajno Vrbanecova stranačka kolegica Magdalena Dovečer. Uskoro je dogurala i do voditeljskog mjesta.

Linija do Banskih dvora

Trag stranačke uspravnice, koja se počinje odmotavati negdje kod namještanja posla za ujaka, preko mjesta voditeljice službe u državnoj agenciji pa do predsjednika Uprave te agencije, ide, jasno, do samog vrha. Predsjednika Uprave Hamag Bicro-a, naime, bira Upravni odbor agencije.

U njemu sjedi ukupno 13 članova, od čega dvojica ministra (Davor Filipović i Radovan Fuchs), te još osam predstavnika ministarstava u Vladi RH. Sve njih, jasno, imenuje svojom odlukom Vlada Republike Hrvatske. One koju je izabrala saborska većina pod kontrolom HDZ-a.

Nema sumnje da je točna teza koju stalno ponavljaju iz vladajuće stranke posljednjih dana, posebno otkad se otkrila mega pljačka Ine, kako “korupcija ima svoje ime i prezime”. Više je nego očito, međutim, da problem ne staje samo na podacima s osobne iskaznice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više