Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram otkriva: Šeficu iz Hamaga, koja je rođaku namještala milijunski posao, policija prijavila zbog još jedne teške prevare

Magdalena Dovečer prijavljena je zbog prijevare teške preko 100 tisuća kuna

21.09.2022., Cakovec - Pretres kuce Magdalene Dovecer, voditeljice Sluzbe za koordinaciju u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja se sumnjici da je namjestala natjecaj vrijedan milijuna kuca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Voditeljica iz državne agencije HAMAG Bicro Magdalena Dovečer (36) koju europsko tužiteljstvo sumnjiči za namještanje milijunskog natječaja rođaku, još je lani prijavljena za prijevaru tešku preko 100 tisuća kuna. Potvrđeno je to iz Policijske uprave zagrebačke za Telegram nakon što smo iz izvora bliskih samoj agenciji doznali da je njihova nedavno uhićena voditeljica već bila u fokusu istražitelja.

Prema kaznenoj prijavi koju je podnijela policija, Magdalena Dovečer pune tri i pol godine muljala je s putnim troškovima.

Potkradala HAMAG

Lažno je prikazivala da ima pravo na troškove međumjesnog prijevoza iako je, stoji u prijavi zapravo stanovala na području Zagreba. Istražitelji su izračunali da je Dovečer na ovaj način oštetila državnu agenciju u kojoj radi za oko 118 tisuća kuna.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su kaznenu prijavu dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu”, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka. Pitali smo državno odvjetništvo u kojoj je fazi ovaj postupak, no odbili su nam odgovoriti objašnjavajući da su izvidi još uvijek u tijeku.

Dok su provodili kriminalističko istraživanje policijski inspektori morali su dokumentaciju o putnim troškovima gospođe Dovečer provjeriti u samom HAMAG-u. To znači da su njezini nadređeni zasigurno bili upoznati s postupkom koji se protiv nje vodi. No, i nakon što je kazneno prijavljena ostala je raditi na svojoj poziciji voditeljice Službe za koordinaciju, te su ju tamo zatekli europski istražitelji po čijem je nalogu uhićena.

Pogodovala rođaku

Sada ju se osim za prijevaru, tereti i za nezakonito pogodovanje. Europsko tužiteljstvo otvorilo je protiv nje i njezinog ujaka Tihomira Pajića istragu jer se sumnja da je njegovom obrtu Studio P pokušala namjestiti posao vrijedan gotovo milijun kuna. Navodno je sve počelo još 2020. kada je voditeljica Dovečer kreirala natječaj za “Uslugu grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND”, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna, oko 113.000 EUR financiranog sredstvima EU, baš po kompetencijama tvrtke svog ujaka.

U dva navrata Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) srušila je HAMAG-ov odabir Studija P kao najboljeg ponuditelja, a na kraju je odluku DKOM-a potvrdio i Visoki upravni sud. Drugim riječima, Dovečer je, tvrde istražitelji, bila toliko uporna u nastojanju da rođaku osigura vrijedan posao. Sada su oboje u istražnom zatvoru kako ne bi ponovili kazneno djelo koje im je stavljeno na teret.

Zaleđe u HDZ-u

Telegram je u međuvremenu otkrio i da je Magdalena Dovečer očito imala političko zaleđe za svoju poslovnu karijeru. Odavno je bila članica međimurskog HDZ-a, jer je živjela u Mihovljanu kraj Čakovca. Bila je u Mladeži HDZ-a još u vrijeme Ive Sanadera, a prije deset godina izabrana je u županijsko predsjedništvo Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski. Godinu poslije vodila je HDZ u Mihovljanu, a još od sredine prošlog desetljeća je članica Gradskog odbora HDZ-a u Čakovcu.

U taj isti odbor je u travnju 2016. uz nju izabran i Vjeran Vrbanec, kako se kasnije pokazalo, čovjek koji je uspio postići nešto značajniju politički karijeru od Dovečer. Vrbanec je danas, naime, potpredsjednik HDZ-a u Čakovcu, te županijskog HDZ-a u Međimurju. Vrbanec je u svibnju 2016. imenovan za predsjednika Uprave HAMAG Bicro-a, što je funkcija koju obavlja i danas. Vrlo brzo nakon što je zasjeo na čelno mjesto državne agencije, u HAMAG Bicro-u se zaposlila i perspektivna pravnica iz Čakovca, sasvim slučajno Vrbanecova stranačka kolegica Magdalena Dovečer. Uskoro je dogurala i do voditeljskog mjesta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više