Politika & Kriminal

Otkriveno kako su namještani poslovi u JANAF-u: Natječaj je napisan za one koji su Kovačeviću platili mito

USKOK-u su sumnjivi poslovi vrijedni nešto manje od 40 milijuna kuna, za što je Kovačević dobio oko tri milijuna kuna mita

FOTO: PIXSELL

USKOK je potvrdio za što točno tereti Dragana Kovačevića, bivšeg šefa JANAF-a koji je jučer ponovno uhićen. Telegram je jučer već javio da su u pitanju sporni ugovori koje je sklapao od 2012., te za to, kako tvrde istražitelji, uzimao mito.

Tako je, kako stoji u rješenju o provođenju nove istrage, Kovačević od Ivana Širića, direktora tvrtke Cefis tražio nagrade u zamjenu za poslove koje bi Širić i njegovi poslovni partneri dobili u JANAF-u. Radilo se o brojnim informatičkim poslovima.

Što je Kovačević dobio kao mito?

Širić je za to morao, prema tvrdnjama USKOK-a, Kovačeviću i njegovoj obitelji nabaviti nekretnine i vozila, i to baš one što ih oni odaberu. Jučer samo javljali da se sumnja da je kao mito Kovačević od Širića dobio stan u Ban Centru u Zagrebu, te jedan na splitskom Žnjanu, dok je Jutarnji list otkrio da je i svojoj djeci na Širićev račun nabavio luksuzne automobile.

Osim toga, stoji u rješenju o provođenju istrage, Kovačević je od Širića tražio da mu plaća i druge troškove. Za uzvrat je Kovačević, navodi USKOK, suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova JANAF-a, odobrio da se sa Širićem direktnom pogodbom sklapaju poslovi.

Fingiranje javne nabave zbog mita

Sve je, sumnja se fingirano kako bi se posao namjestio baš Cefisu. Tako su u dogovoru Kovačevića i Širića pozivi da dostavne ponude poslani firmama za koje se znalo da će ponuditi nepovoljnije uvjete ili da će poslati manjkave ponude. Osim toga, Širić je sam navodno kreirao uvjete natječaja koji su odgovarali upravo njegovoj tvrtki.

Tako je u periodu od osam godina dobio ugovore vrijedne 18.229.905,50 kuna, a USKOK tvrdi da su mu dodijeljeni isključivo zbog mita što ga je dao Kovačeviću.

Jedan natječaj je ipak srušen

Kovačeviću se na teret stavlja i dogovor s Edom Seifriedom, šefom M. G. S. Grupe. Njemu je, navodno, u rujnu 2018. obećao 15,5 milijuna kuna vrijedan posao nabave dva specijalna vatrogasna vozila, ali pod uvjetom da kao podizvođača angažira Širića. Širićev dio posla trebao je biti vrijedan 4.126.000 kuna.

Sumnja se da je Seifried na to i pristao, a trećeosumnjičeni ondašnji direktor sigurnosti u JANAF-u Vlado Zorić mu je navodno pomogao kod namještanja uvjeta natječaja baš za Cefis.

Doduše, prvi natječaj je poništen, pa, kako navode istražitelji, u srpnju 2019. Kovačević od Zorića traži da pokrene novi postupak javne nabave. Sugerira mu da idu na izravnu pogodbu. Na natječaj tada stiže samo ponuda M.G.S. Grupe, a Zorić, navodi USKOK, objašnjava da je samo ta ponuda prihvatljiva.

Kovačević dobio oko 10 posto?

Konačno Kovačević 26. srpnja 2019. odobrava sklapanje ugovora vrijednog 15.494.295,34 kune bez PDV-a i potpisuje ga sa Seifriedom. On, pak dio posla ustupa Širiću, što je, prema sumnjama istražitelja, bila posljedica njihovog međusobnog dogovora.

Ukupno ovom istragom obuhvaćeni su sumnjivi poslovi vrijedni 37.597.775,43 kune, za što je, kako se navodi u rješenju o otvaranju istrage Širić Kovačeviću platio kupoprodajnu cijenu za dva stana u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila sveukupne vrijednosti 2.809.210,65 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu