Ovaj predizborni kaos u HDZ-u postaje urnebesan. Sad su se počeli hvaliti da svi sve podržavaju

Kandidat za potpredsjednika pohvalio se podrškom Ivana Penave

ZADNJA IZMJENA: velj 14, 2020
Foto: Ivan Kujundžić

Ivan Kujundžić, bivši predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, prije nekoliko je dana objavio kandidaturu za jedno od četiri mjesta potpredsjednika stranke. Danas se pohvalio fotografijom na kojoj se vidi kako mu potpis za kandidaturu daje Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a. Penava je, uz Miru Kovača i Davora Ivu Stiera jedan od vođa frakcije koja će se na unutarstranačkim izborima suprotstaviti stranačkom šefu Andreju Plenkoviću.

Osim što se uključio u borbu za visoku stranačku funkciju, Kujundžić je glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću poslao pismo u kojem je zatražio sređivanje kandidacijskih listi za predstojeće izbore u HDZ-u, javlja N1.

„Opća je panika s potpisima kandidacijskih lista. Članovi su nestrpljivi jer je puno listi, o čemu se trebalo voditi računa. Obični ljudi, opravdano bojkotiraju, razočarani bešćutnim tehnokratima, vladarima političkih procedura”, piše Kujundžić. U nastavku pisma od Jandrokovića traži da kandidatima omogući uvid u liste članova HDZ-a kako bi ih mogli obavještavati o svojim aktivnostima, te tako svima omogući jednake šanse da prikupe potpise. Kujundžić predlaže da se nered riješi digitalizacijom i Jandrokoviću predbacuje što taj proces već nije proveden.

Predizborni kaos u stranci

Ivan Kujundžić je nezadovoljstvo stanjem u HDZ-u izrazio i kada je u studenom prošle godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a zagrebačkoj Skupštini, i to samo tri tjedna nakon što je odabran na tu funkciju. I tada je napisao pismo u kojem se požalio da se na novom položaju susreo s opstrukcijama i, kako se izrazio, stanjem svijesti „koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”. Kujundžićev posljednji istup pokazuje da se HDZ evidentno i dalje nalazi u stanju predizbornog kaosa, što se se posebno dobro vidjelo jučer.

Tada je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, koji je prije nekoliko dana objavio svoju kandidaturu za mjesto jednog od stranačkih potpredsjednika, javno podržao Andreja Plenkovića. Škorićeva odluka mnoge je iznenadila budući da se činilo da je splitski HDZ-ovac znatno bliži grupaciji koju predvode Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Reakcije na njegovu odluku bile su tako ostrašćene da je Škorić sinoć povukao kandidaturu.

Škorić odustao jer ne želi dijeliti stranku

Škorić je danas novinarima objašnjavao zašto je odustao od kandidature, kaćže da ne želi opterećivati i dijeliti ljude. Tvrdi da ga nitko nije pritiskao ni ucjenjivao da povuče kandidaturu. Nije se predomislio ni oko toga koga će podržati na unutarstranačkim izborima.

“Andrej Plenković je na vanjskopolitičkom i gospodarskom polju uspješno vodio ovu Vladu. Prema tome, nijanse i zadovoljenje unutarnjih odnosa je stvar koju treba mijenjati i vjerujem kako će kroz ovaj proces svi iščitati potrebu da se stranka svjetonazorski vrati onom dijelu koji se u ovom trenutku odmakao od HDZ-a”, kaže Škorić.

Osim Škorića, zbrku je jučer izazvao i Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede koji je morao napustiti Vladu zbog nekretninske afere. Ističući svoju potpredsjedničku kandidaturu, Tolušić je kazao da će u natjecanju za predsjednika HDZ-a podržati Miru Kovača, no kod glasanja za potpredsjednike među svoje favorite uvrstio je i Olega Butkovića iz Plenkovićeva tima.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2035 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program