Ovo dugo nismo čuli: diplomatkinja koja na Facebooku širi mržnju protiv gejeva i migranata tvrdi da je hakirana

Gospođa je još jučer na Facebooku pisala kako 'nije političarka pa može govoriti što želi'

ZADNJA IZMJENA: kol 17, 2019

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, Elizabeta Mađarević, koja je izazvala popriličan skandal kada je jučer otkriveno da je na svojem Facebook profilu širila rasističke, ksenofobne i homofobne objave, danas je za svoje ponašanje ponudila prilično neoriginalnu obranu: tvrdi da joj je profil hakiran i da ona to nije pisala.

„Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu”, rekla je gospođa Mađarević Fenix Magazinu, njemačkom portalu za dijasporu.

Kaže kako je na godišnjem odmoru izvan Hrvatske i da joj na pamet ne pada ništa drugo osim tužbe protiv onih koji o njoj šire neistine. “Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju”, rekla je Elizabeta Mađarević, dodavši da smatra kako je pravi cilj napada zapravo Vlada RH i novi ministar vanjskih i europskih poslova.

Bijela Europa i ozdravljenje od homoseksualnosti

Jučer se u medijima pojavila priča kako Mađarević na svom Facebooku, među ostalim, piše o “bijeloj Europi”, napada LGBT zajednicu i dijeli tekstove s antimigrantskih portala. Uz to, ne dopada joj se ni njemačka kancelarka Angela Merkel za koju je u jednom tekstu napisala da joj “nedostaje vlastite kulture”.

Tako je 8. kolovoza na svom Facebooku podijelila slike s Mediterana uz koje je napisala ovako: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest.”

Kako je otkrio Index.hr, Mađarević na svom Facebooku širi i anti LGBT propagandu pa je u jednom postu napisala kako je te ljude “moguće ozdraviti i osloboditi se sve te nemoralnosti i psiholoških poremećaja”.

Osim toga, napala je EU zbog primanja migranata pa piše kako im Europa mora naučiti reći ne i da mora izgraditi svoje samopoštovanje i kršćanski identitet koji je stvorio najrazvijenije dijelove svijeta. “Migranti, većinom muslimani, dolaze u Europu ne samo zbog socijalnih povlastica i europskih putovnica već i zbog političkih razloga islamizacije agende”, piše Mađarević.

Hitno pozvana da se objasni

Takvi stavovi izazvali su promptnu reakciju iz Ministarstva vanjskih poslova, odakle su jučer poslali priopćenje u kojem su napisali kako se oštro ograđuju od stajališta koje je objavila njihova djelatnica Elizabeta Mađarević, koja je od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

“S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave”, objavili su iz Ministarstva. Dodali su i kako će, nakon utvrđivanja činjenica, poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima.

Zanimljivo, Mađarević je jučer na Facebooku napisala kako “nije političarka pa ima pravo govoriti što želi”. “Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je Mađarević. Uz to, dodala je kako je neprofesionalno od današnjih novinara da na ovakav način uništavaju obične ljude. Nije posve jasno zašto je tako reagirala ako su joj hakirali profil.

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2291 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program