Politika & Kriminal

Ovo je bilježnica koju su dječica dobila prvi dan škole u Dardi. HDZ-ova vlast: 'Mora se znati tko je ovdje većina'

O spornim bilježnicama Telegram je vodio nadrealan razgovor s HDZ-ovim predstavnicima Općine Darda

Učenike koji pohađaju Osnovnu školu Darda, prvog dana nastave u novoj školskoj godini na klupama u učionicama dočekao je dar općine – paket bilježnica. Među tim se bilježnicama, kako se proširilo po društvenim mrežama, našla i jedna koja prikazuje siluetu vojnika koji salutira, u pozadini je hrvatska zastava, a sve je popraćeno porukom “Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim!”.

U Facebook objavi, Kristina Dobi – starija sestra jedne učenice OŠ Darda – napisala je kako je upravo takvu bilježnicu jučer u školi dobila njena 12-godišnja sestra. I to, kako piše, “u školi koja vrvi od nacionalnih manjina”, što u redovima učenika, što profesora, što ostalih zaposlenika škole. Poručila je da njena sestra tu bilježnicu sigurno neće nositi u školu. U komentarima ispod njene objave, javio joj se profil “HDZ Općinski odbor Darda” poručivši Kristini kako je takav njen stav njena “sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite”.

Komentar lokalnog HDZ-a na objavu Facebook screenshot

I roditelji su ogorčeni

Dopisali su joj kako joj očito nije jasno gdje živi ako je “vrijeđa hrvatska zastava i hrvatski vojnik” te da joj nije jasno da “manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune”. Telegram je telefonski razgovarao s Kristinom koja nam je kazala kako njena sestra pohađa tamošnji 7. razred i da su i njihovi roditelji ovime ogorčeni. Darda je, dodaje, poznata po brojnim nacionalnim manjinama, no i bez obzira na to, Kristina smatra kako ovakvim porukama nije mjesto na omotima bilježnica.

“To nije primjereno ni za djecu hrvatske nacionalnosti jer djeca ne znaju što znači to što tamo piše. Jednostavno je neprimjereno, nepotrebno da se djeci to nameće na ovakav način. Djecu valja adekvatno educirati, a ne im ovako nametati ovakve stvari”, zaključuje Kristina.

Pročelnik: ‘Znam ja od koje manjine dolazi ovaj napad’

Nakon razgovora s njom, nazvali smo i u Općinu Darda koja je učenicima škole osigurala i poslala ove bilježnice. Prvo nam se javio pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Antonio Branilović koji nam je u telefonskom razgovoru poručio da se mi i svi ostali kojima je naslovnica bilježnice sporna – trebamo sramiti.

“Većinski narod su Hrvati i oni imaju prava. Bilježnice smo naručili od dobavljača od kojih smo ih nabavljali i do sada. Nije mi jasno koga može diskriminirati hrvatski vojnik i hrvatska zastava? Nikoga se ne proziva. Mi smo multikulturalni, ali mora se znati tko je većina i neće nam netko braniti da stavimo vojnika i zastavu. Pa je li jedna Njemačka zabranjuje staviti vojnika na bilježnice? Znam ja od koje manjine dolazi ovaj napad”, rekao nam je Branilović, inače diplomirani pravnik.

Pokušali smo mu objasniti da je ponajviše stvar u poruci na naslovnici bilježnice, ali Branilović nam je na to samo odgovorio kako je njemu žao što smo “mi država s najvećim pravima nacionalnih manjina u kojoj je većina postala manjina”. Za vrijeme ovog zanimljivog razgovora u ured je došao HDZ-ov načelnik Darde, Anto Vukoje, pa smo razgovor nastavili s njim. No ni on nije shvaćao gdje je problem. “Kome smeta naslovnica neka vrati bilježnicu i kupi si svoju”, kratko nam je poručio. Homofobne bilježnice podijeljene su, pak, u Općini Sibinj; o tome opširnije čitajte OVDJE.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu