Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Ovo je europski plan za rusku naftu: 'Želimo uvesti obvezu ugradnje solarnih panela na stambene zgrade do 2029.'

Plan je podignuti cilj udjela energije iz obnovljivih izvora s 40 na 45 posto do 2030.

An employee stands at the Hammar Mushrif new Degassing Station Facilities site inside the Zubair oil and gas field, north of the southern Iraqi province of Basra on May 9, 2018. (Photo by HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je u Bruxellesu predstavila plan Europske nije za postizanje neovisnosti od ruskih fosilnih goriva. Uvodno je rekla kako se ta ovisnost mora uvelike smanjiti i izrazila uvjerenost da EU to može postići. Potom je predstavila plan naziva “REpowerEU.”

Komisija je navela da se na te izazove može odgovoriti uštedom energije, diverzifikacijom opskrbe energijom i ubrzanim uvođenjem obnovljive energije kako bi se zamijenila fosilna goriva u kućanstvima, industriji i proizvodnji električne energije. Kazala je da smo, srećom, već krenuli tim putevima.

Navela je da postoje dva hitna razloga za transformaciju europskog energetskog sustava: okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima, što Moskva koristi kao ekonomsko i političko oružje i košta europske porezne obveznike gotovo 100 milijardi eura godišnje, te rješavanje klimatske krize.

‘Štednja energije je najbrži i najjeftiniji način rješavanja krize’

“Štednja energije je najbrži i najjeftiniji način za rješavanje sadašnje energetske krize i smanjenje računa”, ističe Komisija. Komisija smatra da bi se “promjenom ponašanja kratkoročno moglo uštedjeti pet posto potražnje za plinom i naftom”.

Zemljama članicama se predlaže da pokrenu ciljane komunikacijske kampanje za kućanstva i industriju o važnosti štednje. Također se preporučuje članicama da koriste fiskalne mjere, kako bi potaknule štednju energije, poput smanjene stope PDV za učinkovite sustave grijanja, toplinsku izolaciju zgrada, kupnju energetski učinkovitih uređaja.

Solarni krovovi postaju obaveza u EU

Komisija predlaže da se podigne cilj udjela energije iz obnovljivih izvora s 40 na 45 posto do 2030. godine. Europska komisija je predložila da se do 2025. godine uvede obveza o ugradnji solarnih panela na krovove novih trgovina i javnih zgrada, a do 2029. na nove stambene zgrade.

“To je ambiciozno, ali realno”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Tome bi trebalo pridonijeti udvostručenje fotonaponskih instalacija do 2025. i ublažavanje administrativnih ograničenja kako bi se ubrzale procedure za implementaciju solarnih i vjetroelektrana.

Predlaže se i postavljanje cilja od 10 milijuna tona domaće proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora i 10 milijuna tona uvoza do 2030. godine, kako bi se zamijenili prirodni plin, ugljen i nafta u industrijama i transportnim sektorima koje je teško dekarbonizirati.

Bit će potrebno 210 milijardi eura

S obzirom na to da je potpuno jasno da se EU ne može brzo osloboditi ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, već su poduzeti napori na diversifikaciji dobavnih pravaca iz Sjedinjenih Država, Alžira, i s Bliskog istoka. Komisija predlaže mehanizam za zajedničku nabavu plina kako bi na tržištu dobila što bolju cijenu.

Prema izračunima Komisije, za ubrzanu transformaciju europskog energetskog sustava trebat će 210 milijardi eura dodatnih investicija do 2027. godine. Većina tih sredstava mogla bi se osigurati iz zajmova koji predviđeni u planu za oporavak NextGenerationEU.