Ovo je uznemirujuće: magistra u apoteci u Zagrebu odbila je curi izdati antibebi pilule jer se to kosi s njezinim uvjerenjima

Gospođa se pozvala na priziv savjesti i poručila curi da se vrati sljedeći dan, kad nje ne bude bilo

ZADNJA IZMJENA: stu 15, 2018

Portal Faktograf piše o slučaju iz jedne zagrebačke apoteke čija je magistra prošli tjedan odbila mušteriji izdati kontracepcijske pilule na recept, pozvavši se na priziv savjesti.

“Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema”, ispričala je za Faktograf cura koja nije mogla kupiti pilule.

Hrvatska ljekarnička komora primila žalbu

Priču je izgleda potvrdila i vlasnica Ljekarne Čelina na Jordanovcu. “Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. To se dogodilo jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati“, rekla je, piše Faktograf, Sandra Čelina koja je, kaže, svoje očitovanje poslala i Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Inače, iz Komore su im potvrdili da su primilu žalbu zbog odbijanja izdavanja lijeka. Kažu da je slučaj trenutno “u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju”.

U Kodeksu ljekarničke etike i deontologije piše da “magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika” te da “ljekarnici imaju pravo odbiti provođenje ljekarničke skrbi u slučajevima kad se to kosi sa njihovim osobnim uvjerenjima, moralom ili religijom, te kad vjeruju da će njihova savjest biti povrijeđena tim postupkom”, no u tom slučaju “prigovor trebaju uputiti pretpostavljenim, a nikako pacijentu ili propisivaču”.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program