Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo su dvojica uhićena zbog ratnog zločina na Ovčari. Čeka se odluka o istražnom zatvoru

Uhićeni muškarci rođeni 1948. i 1963. i sumnja se da su bili pripadnici špalira smrti

08.10.2020.., Osijek - Privodjenje osumnjicenih za ratni zlocin pocinjen u Vukovaru 91 godine, Osumnjiceni su iz sela Negoslavci kod Vukovara. Vojin Krstic u pratnji policije. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Dvojica osumnjičenih za ratne zločine na Ovčari dovedeni su ranije danas na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Novinarka N1 televizije Ana Mlinarić neslužbeno doznaje kako će tužiteljstvo za oba uhićena tražiti istražni zatvor – zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nakon ispitivanja u ŽDO otići će sucu istrage koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Dvojica hrvatskih državljana rođeni 1948. i 1963. godine uhićeni u akciji koju je uz policiju provelo osječko Županijsko državno odvjetništvo i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Sumnja se da su bili pripadnici špalira smrti

Sumnja se da su prvoosumnjičeni, tada 43-godišnjak i drugoosumnjičeni koji je imao 28 godina, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, “zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru”.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su tog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na Ovčari, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici morali proći, a “sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika MUP-a i drugih dragovoljaca pripadnika Hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila”.

Što je značio prolazak kroz ‘špalir’?

“Prolazak kroz ‘špalir’ značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo – tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju”, navode u policiji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske policije, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više