Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Paladina predstavio svoj plan za ubrzanje obnove, najavljuje zapošljavanje novih ljudi u Ministarstvu i Fondu

Plan ima pet točaka

FOTO: N1

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina danas je predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa. Paladina je uvodno rekao kako njegov plan neće usporiti već započete procese nego da će se oni nastaviti svojom dinamikom, dok će buduće procese ubrzati. “Vrlo važan nam je prioritet da svim građanima koji su smješteni u kontejnerskom naselju ili slično osiguramo da zimu provedu u svom domu ili adekvatnom smještaju.

Potom je predstavio pet točaka ubrzanja obnove. Prva točka je govorila o organizacijskoj prilagodbi, druga o nabavi, treća se bavila regulatornim izmjenama, četvrtka komunikacijom, dok je u petoj planirana dinamika obnove. Govoreći o prvoj točki naveo je učinkovitiju organizacija iz dana u dan. Pod ovom točkom je, između ostalog, najavio i povećanje kapaciteta u ljudstvu za ministarstvo i fond.

“Kolege su omogućile da u jačanje kapaciteta krenemo snažno i to ćemo napraviti u već sljedećim tjednima. Mi u ministarstvu imamo 70-ak ljudi, a u Fondu 60-ak. To je jednostavno premalo za posao koji je pred nama i dinamiku koja se očekuje”, rekao je. natječaji za ravnatelja i zamjenika Fonda pa pozvao sve koji misle da zadovoljavaju uvjete da se prijave.

Govorio o problemu nabave

Nastavio je govoriti o Fondu. “Jasno je da je godinu i pol dana nakon formiranja Fonda nemamo na području Zagreba i okolice niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene koje će biti provedene u sljedećih mjesec do dva dana”, poručio je Paladina. Najavio je reorganizaciju Fonda i dodao da su raspisani natječaji za ravnatelja i zamjenika Fonda pa pozvao sve koji misle da zadovoljavaju uvjete da se prijave.

Za drugu točku je rekao da je u ovom trenutku i najvažnija, to je nabava za koju je rekao da mora biti u skladu s okolnostima i uvjetima na tržištu. “Definirali smo zašto nema konkretnog odaziva na natječajima. Primijetili smo da je iznimno važno informirati tržište o dugoročnim planovima i nabavama jer se u ovom trenutku događa, u nabavama koje provodi Fond, da se raspisuju nabave za pojedinačne objekte s kratkim rokovima prijave i izvršenja. Za tako male nabave zainteresirani ponuditelji nemaju dovoljno interesa da utroše sav početni trošak pripreme i uključivanja u sam proces obnove”, rekao je.

Najavio je stoga generičke troškovnike na osnovu kojih će se raspisivati nabava za okvirne sporazume. To znači da će se, primjerice, za 30 obnova raspisati jedna nabava pa će se za svaki objekt pokretati realizacija usluge temeljem te nabave. “To je promjena koja će ubrzati cijeli proces”, kazao je. Dodao je da će nabave biti prilagođene i manjim obrtima i malim i srednjim ali i velikim poduzećima.

Naveliko predstavlja samoobnovu

Kazao je da je tržište nestabilno o cijenama te da to planiraju riješiti ugovaranjem posebnih uzanci u građenju ili ugovaranjem promjenjive cijene. “Ako se pokaže da kapacitetei hrvatske građevinske ustanove nisu dovoljni osigurat ćemo informiranje stranih izvođača, prije svega što oni moraju zadovoljiti da bi mogli poslovati kod nas. To je za neke možda najveća prepreka”, rekao je.

Ministar je govorio i o regulatornim izmjenama pod trećom točkom svog plana. Tu je prvo spomenuo koliko dobra može biti samoobnova. “To ne znači da se država želi izvući iz procesa obnove. Mi ćemo naš potpuni fokus staviti na organiziranu obnovu, ali smatramo da povećanje broja obnovljenih objekata kroz samoobnovu može biti samo dodatni plus”, kazao je.

U sklopu samoobnove je najavio i isplatu predujmova za, primjerice, avanse izvođačima. “To je velika prepreka i zato ćemo omogućiti svima koji se odluče na samoobnovu isplattu predujma”, rekao je. Govoreći o samoobnovi zgrada rekao je da će isplaćivati i iznos PDV-a što dosad nije bio slučaj.

Planira donijeti Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

Kazao je i da će se napraviti potrebne regulatorne izmjene za izmjenu programa mjera pa se dotaknuo Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Vjeruje da će on biti donesen do kraja godine rekavši kako je dobra prilika da se osvijesti važnost osnovnih pitanja oko upravljanja i održavanja zgrada.

“Planiramo ga donijeti kako bi imali jasan sustav za sve daljnje procese”, rekao je. Kazao je, govoreći o procesu obnove, da se dosad prvo donosila odluka pa se onda išlo na pregled inženjera. Sada će ta procedura biti obrnuta za što ministar vjeruje da će ubrzati proces.

Četvrta točka je bila komunikacija. Ministar Paladina je novinarima rekao da vjeruje kako su i sami svjesni toga da treba poraditi na kvalitetnijoj komunikaciji između svih dionika obnove. Najavio je kvalitetan i dostupan kontakt centar, novu web stranicu za građane, specijaliziran newsletter ministarstva o obnovi, jaču aktivnost na društvenim mrežama i jednostavan pregleda najčešćih pitanja i odgovora.

‘Ovi ciljevi su optimistični, ali smo uvjereni da su realni’

Peta i posljednja točka bila je dinamika obnove. Ministar je rekao kako im je cilj “do kraja ljeta početi izvođenje radova na svim vrstama obnove na svim županijama pogođenim potresom te u godinu dana završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove gotovo u cijelosti”. Plan je i započeti izvođenje radova konstrukcijske obnove i zamjenskih građevina za 1000 domova.

“Ovi ciljevi su optimistični, ali smo uvjereni da su realni. Stojimo iza njih, stojim iza njih i napravit ću sve da ih ostvarimo”, rekao je. Naglasio je da je obnova odgovornost svih nas ali prije svega njegova te prilika svim vlasnicima da uz operativnu i financijsku pomoć države podignu sigurnost svojih domova.

Ministar Paladina predstavlja plan za ubrzanje obnove N1

Nije se složio da je proces obnove usporen zadnje dvije godine

Potom su počela pitanja novinara, prvo o obnovi višestambenih zgrada. Ministar je rekao kako je pri kraju prvi natječaj i kako očekuje početak gradnje kroz nekoliko narednih mjeseci. Govoreći o kućama na klizištima i tome mogu li dobiti zamjensku lokaciju rekao je da još nema odgovor na to pitanje. Dodao je da se po trenutnim procesima može graditi samo na istoj lokaciji te kako će se time pozabaviti.

Upitan dokad će ljudi, primjerice na Baniji, živjeti u kontejnerima rekao je da je uvjeren kako iz ministarstva mogu omogućiti svima da do kraja godine žive u svom ili zamjenskom domu. Uvjeren je i da država nije pogriješila ako je građanima ponudila adekvatan zamjenski smještaj a građani ne žele ići u njega nego ostaju u kontejnerima.

Nije se složio s novinarima da je proces obnove usporen zadnje dvije godine, ali je rekao kako trenutna dinamika nije dovoljna te da bi sve predugo trajalo ako se ovako nastavi. Govoreći o cijenama obnove, rekao je da je s aspekta naručitelja po njemu opravdano ugovarati promjenjivu cijenu jer je to, tvrdi, bolje po naručitelja.

Postavljeno mu je pitanje o izvlačenju imovine iz IGH

Upitan je li izvlačio imovinu IGH kroz otkup potraživanja. Kazao je da to nikada nije radio ni iz jedne firme, ni u jednom trenutku. Na pitanje kako je kao fizička osoba uspio dobiti kredit od 10 milijuna kuda i je li to b ilo povezano s njegovom savjetničkom ulogom u HPB-u. I na to je rekao da nije te da je prve kredite dobio prije nego je postao savjetnik.

“Dobio sam tolike iznose na osnovu dva parametra na koja se odobravaju svi krediti. To je sredstvo osiguranja, a drugo otplatni potencijal. Sve to vidite iz moje imovinske kartice”, rekao je. Pressica je potom završena, a ministar je svima na koncu čestitao Uskrs.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više