Politika & Kriminal

Papa Franjo je dobro nakon operacije debelog crijeva. Ostaje u bolnici sedam dana

Budan je i u dobrom stanju, priopćili su iz Vatikana

Pope Francis sits in a car as he prepares to leave the Blessed Nicholas Boonkerd Kitbamrung Shrine in Bangkok on November 22, 2019. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo je budan, diše bez pomoći i općenito je u dobrom stanju nakon operacije debelog crijeva, a očekuje se da ostane u bolnici sedam dana ako ne bude nikakvih komplikacija, priopćio je Vatikan u ponedjeljak.

Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je u priopćenju da je operacija 84-godišnjeg pape u nedjelju navečer, koju je izvodio 10-člani operacijski tim u rimskoj bolnici Gemelli, trajala oko tri sata.

Papa Franjo se podvrgnuo zakazanoj operaciji zbog simptomatske divertikularne stenoze debelog crijeva, stanja u kojem na debelom crijevu nastaju vrećice koje izbijaju kroz stijenku crijeva poput mjehurića, zbog čega se ono sužava. Osim što izaziva bol, stanje koje je učestalije kod starijih ljudi, može dovesti do nadutosti, upale i poteškoća u stolici.

Papa prvi put u bolnici otkako je izabran

Ovo je prvi put da je papa Franjo primljen u bolnicu otkad je izabran 2013. godine. Samo nekoliko sati prije objave da odlazi na operaciju obratio se tisućama ljudi na Trgu svetog Petra tijekom nedjeljnog blagoslova i najavio putovanje u Slovačku i Mađarsku u rujnu.

Papa također pati od išijasa, odnosno stanja koje uzrokuje snažnu bol od donjeg dijela leđa duž živca do nogu. Zbog bolova, ponekad teško hoda i redovito ide na fizikalnu terapiju, a iz tog je razloga i propustio nekoliko događaja početkom ove godine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu