Politika & Kriminal

Papa Franjo operirao debelo crijevo, iz Vatikana kažu da je sve prošlo OK

Papa Franjo na operaciju je reagirao dobro, a oporavljat će se u rimskoj bolnici Gemelli

Papa Franjo dobro je nakon operacije na debelom crijevu, poručio je Vatikan u nedjelju, nakon što je 84-godišnji Papa prvi put hospitaliziran od kada je izabran 2013. godine. Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je u izjavi da je Papa “dobro reagirao” na operaciju, koja je obavljena uz opću anesteziju, a za koju je Vatikan ranije rekao da je zakazana i da nije potaknuta hitnom situacijom.

Bruni nije dao dodatne detalje o operaciji, niti o tome koliko je trajala, a nije kazao ni koliko će dugo Papa ostati u rimskoj bolnici Gemelli. Papa je u bolnicu došao u nedjelju popodne, a izjava Vatikana objavljena je nešto prije ponoći po rimskom vremenu. Operiran je zbog simptomatske divertikularne stenoze debelog crijeva. Operaciju je izveo medicinski tim od 10 osoba. Osim što uzrokuje bol, stanje može dovesti do nadutosti, upala i poteškoća u stolici. Teži da više pogađa starije ljude.

Prvi put u bolnici od 2013.

Ovo je prvi put da je papa Franjo primljen u bolnicu od kada je izabran 2013. godine. Samo nekoliko sati prije objave da odlazi na operaciju, Papa se obratio tisućama ljudi na Trgu svetog Petra tijekom nedjeljnog blagoslova i najavio putovanje u Slovačku i Budimpeštu u rujnu.

Papi Franji ponekad nedostaje daha jer mu je uklonjen dio jednog plućnog krila zbog bolesti od koje se liječio još kao mladić u rodnoj Argentini. Također pati od išijasa, odnosno stanja koje uzrokuje snažnu bol od donjeg dijela leđa duž živca do nogu. Zbog bolova, ponekad teško hoda i redovito ide na fizikalnu terapiju, a iz tog je razloga i propustio nekoliko događaja početkom ove godine.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu