Politika & Kriminal

Pet stvari koje trebate znati o danas objavljenom znanstvenom otkriću stoljeća (i zašto je važno za sve nas)

Znanstvenici su danas potvrdili otkriće gravitacijskih valova

(FILES) This file photo taken on March 13, 2012 shows an artist's concept illustrates a quasar, or feeding black hole. 
Scientists are set to make a major announcement February 10, 2016 on efforts to pinpoint the existence of gravitational waves, or ripples of space and time that transport energy across the universe. The waves themselves have never before been directly measured, though Albert Einstein said a century ago they were out there, according to his theory of general relativity. They are believed to form around massive objects like black holes and neutron stars, warping space and time.
 / AFP / NASA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/ESA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Svijet znanosti danas je potresla objava potvrđenog otkrića gravitacijskih valova te golemog sudara dviju crnih rupa, koje su se spojile novu megstrukturu, no što to zapravo znači? Donosimo vam nekoliko pitanja i odgovora na tu temu.

1. Što su uopće gravitacijski valovi?

Albert Einstein prvi je, još prije stotinu godina, u sklopu svoje opće teorije relativnosti predvidio postojanje gravitacijskih valova. To su valovi koji se šire prostorvremenom, samim tkivom svemira. Usporedivo je to s ponašanjem kugle na trampolinu, koja prilikom kretanja uzrokuje valove. Što je predmet masivniji, to je val koji njegovo kretanje izaziva veći i lakše ga je otkriti.

Gravitacijski valovi putuju kroz svemir potpuno neometano i na njih ne utječu tijela na koja putem nailaze. Najjače valove uzrokuju kataklizmički procesi – sudar dviju crnih rupa, eksplozija zvijezde, sam nastanak svemira.

2. Zašto je ovo otkriće važno?

Potvrdom otkrića gravitacijskih valova završava potraga za dokazom ključnog predviđanja u Einsteinovoj teoriji, što će promijeniti način na koji čovječanstvo shvaća prostor i vrijeme. Praćenjem gravitacijskih valova moći će se proučavati daleke zvijezde, galaksije i crne rupe na temelju valova koje stvaraju.

Također, ako se otkriju i primordijalni gravitacijski valovi, oni nastali u trenutku samog stvaranja svemira, to bi moglo razriješiti niz nedoumica koje imamo o Velikom prasku, piše Tribune.

3. Zašto je gravitacijske valove tako teško otkriti?

Vrlo su maleni, toliko da je i sam Einstein sumnjao da će ih ljudi ikada moći otkriti. Primjerice, valovi koje emitira par crnih rupa koje kruže jedna oko druge mnogo su manji su od širine atoma.

4. Kako smo ih dosad tražili?

Do danas, gravitacijski valovi bili su otkriveni samo neizravno. Godine 1974. znanstvenici su otkrili da su orbite para neutronskih zvijezda u našoj galaksiji, koje su kružile oko zajedničkog središta mase, bile sve manje u skladu s gubitkom energije putem gravitacijskih valova. Za to su otkriće gotovo trideset godina kasnije dobili Nobelovu nagradu.

Prije dvije godine američki astrofizičari su objavili kako su konačno otkrili gravitacijske valove uz pomoć teleskopa pod nazivom BICEP2, koji se nalazio na Južnom polu, no kasnije su morali priznati da su pogriješili.

https://twitter.com/travelintechguy/status/697832082022596608/photo/1

5. Kako su sada otkriveni?

Zahvaljujući stroju vrijednom 620 milijuna dolara i ekipi briljantnih znanstvenika. Stroj se naziva Advanced LIGO i uz pomoć lasera otkriva gravitacijske valove.

Njegovi visoko sofisticirani laseri mogu uhvatiti i vrlo mala iskrivljenja prostorvremena, dovoljno da se otkrije gravitacijski val. Sastoji se od dva detektora – jedan u Livingstonu, Louisiana, a drugi u Hanfordu, Washington. Tako se signal koji se vidi iz jednog detektora može prilično brzo potvrditi ili opovrgnuti drugim detektorom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu