Politika & Kriminal

Plenković: 'Netko tko je donio odluku da se mala Nikoll vrati roditeljima mora odgovarati'

Odgovorio je i Milanoviću koji smatra da je krivo 'nefunkcionalno megaministarstvo'

Premijer Andrej Plenković održao je nakon aktualnog prijepodneva konferenciju za medije na kojoj je prokomentirao teme u Saboru, slučaj umrle curice te istaknuo da se nastavlja pripremati za uži kabinet Vlade.

Potom su počela pitanja novinara. Premijeru je prvo postavljeno pitanje zašto je okarakterizirao neke novinare lijevima, na što je rekao kako su mu tako šapnuli. Vezano za slučaj bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, kaže da ga zabrinjava sve u tom slučaju i da svoje tu trebaju reći USKOK i DORH. “Oni trebaju to tumačiti hrvatskoj javnosti, kad god se nešto ovakvo događa, i mene zanima u konačnici”, kaže premijer.

Postavljeno mu je i pitanje o cjepivima, na što je rekao da se uskoro održava sastanaka ravnatelja HZJZ-a i HALMED-a i ministra zdravstva, kao i sastanak ministara zdravstva na razini EU te dodao, još jednom, kako je važno da nema različitih praksi. Ponovio je svu problematiku do koje je došlo vezano za cjepivo AstraZenece zaključivši kako postoji jedna kakofonija koja vodi do toga da dio građana ne želi to cjepivo. “Vidjet ćemo, ne mogu unaprijed govoriti o tome”, dodao je.

Poziva na osobnu odgovornost u slučaju malene Nicoll

Potom mu je postavljeno pitanje o borbenim avionima, jesmo li već pri kraju nabave i kada će biti odluka. “I Grčka kupuje avione, to je proces koji traje”, rekao je te dodao kako se vezano za našu odluku proces i konzultacije traju te kako će si uzeti još neko vrijeme za odluku. “Obavijestit ćemo vas kada bude vrijeme”, kaže.

Na pitanje da prokomentira Milanovićevu izjavu kako bi ministarstvo socijalne skrbi trebalo biti zasebno, premijer je odgovorio: “Što bi onda bilo 2013. godine u Milanovićevoj vladi kada je bio jedan grozan slučaj u Slavonskom Brodu kada je ministarstvo bilo izdvojeno, ne bi se dogodilo? To je tako kada nemate drugih teza”, kaže o toj kritici. Dodaje kako za ovu vrstu profesionalne odluke, onaj tko je odlučio da se malenu Nicoll vrati u obitelj mora snositi osobnu odgovornost.

“Kako bi ministar ili netko drugi to znao, nema veze što je to u njegovom resoru? Ne znam kako ta teza može držati vodu, toliko je banalna. To je konkretan slučaj za koji treba ustanoviti preciznu odgovornost onoga tko je donio odluku u konkretnom slučaju”, kaže.

Kaže da se od 2019. godine promijenilo mnogo

Postavljeno mu je potom pitanje što se promijenilo od 2019. godine naovamo kada je davao slične izjave nakon slučaja na Pagu. Kaže da se promijenilo mnogo, pa nabraja reforme koje su već napravljene, uključujući i zaštitu socijalnih radnika nakon slučajeva u Đakovu.

“Problema ima, disfunkcionalnih obitelji ima i oni će odgovarati za svoje postupke. Ja sam zgrožen i ne mogu vam opisati koliko mi je žao da se ovo dogodilo”, kaže.

Razgovor se ponovno okreće na cjepivo, na što premijer kaže kako je AstraZeneca isporučila jednu količinu a u startu je obećavala drugo. “Da smo mi tada naručivali od svih kompanija pitali biste zašto se tako dijeli novac. Nismo mi pregovarali s nekom od kompanija iz podruma nego s jednom od najvećih svjetskih farmaceutskih kopanija”, kaže.

‘Svaka odluka se može poboljšati’

“Svaka odluka se može poboljšati i da sva djeca koja nisu u sigurnom budu sigurna”, kaže na pitanje ima li prostora za poboljšanje Zakona.

Upitan je i je li znao za korespondenciju guvernera HNB-a Vujčića i Knightheada. “Pitajte njega, kako bih ja gospodine znao što piše u bilo čijim mailovima”, kaže premijer. Na pitanje odgovara protupitanjem je li on znao, na što Hrvoje Krešić kaže da nije znao, pa Plenković odgovara kako bi on onda znao.

“Sad sam shvatio da je zastupnica Benčić plagirala Vas”, kaže Plenković Krešiću i dodaje kako mu je sada jasno otkud se pojavila ta tema.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu