Politika & Kriminal

Plenković komentirao izvješće EMA-e: 'HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom'

FOTO: Screenshot: N1

Danas je Europska agencija za lijekove objavila novi zaključak o cjepivu AstraZenece, po kojemu postoji veza između cjepiva i iznimno rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugrušaka.

Izvješće je iz Marije Bistrice prokomentirao hrvatski premijer, Andrej Plenković. U uvodu je kazao kako je uoči užeg kabineta održan sastanak s predstavnicima HZJZ-a i HALMED-a.

“Kao što smo i očekivali, stav je EMA-e da su koristi cijepljenja veće od rizika i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje tim cjepivom, to je stav struke koji ćemo mi kao vlada slijediti”, kaže.

‘Cjepiva štite’

Plenkoviću je postavljeno i pitanje krije li se razlog ovih nuspojava možda u cijeni AstraZenecina cjepiva, koje je jeftinije od ostalih, na što je on rekao kako je ta cijena ugovarana prije nego što je Hrvatska uopće pregovarala o tom cjepivu.

“Cjepiva štite, od teških oblika bolesti i hospitalizacije. Ništa se nije promijenilo, normalno da u procesu ima nekih nuspojava kada se ovako brzo dođe do cjepiva. Zato postoje i ovi procesi EMA-e pa i našeg HALMED-a kako bismo slali poruke našim građanima da je cjepivo sigurno”, dodao je.

Potvrdio je i kako je pristigla dokumentacija o Sputnjiku, rekavši kako je Hrvatska spremna naručiti i to cjepivo kada ga EMA odobri.

Kaže da nije pratio priču s Vujčićem i Knightheadom

Premijera su zamolili da prokomentira to što mu se zamjera da često ne odgovara konkretno na pitanja. “Oporba pokušava iskoristiti aktualni sat da bi si priskrbila koji poen. Danas su čak dobili i medijske kritike da su bili dosadni i plahi pa su se kao probudili zadnjih pet, šest pitanja, ali nisu baš uspjeli”, kaže.

Opet mu je postavljeno i pitanje je li znao da je Boris Vujčić mailom dopisivao s Knightheadom, na što je rekao da je već danas odgovorio na to pitanje i da nije znao niti je mogao znati tko je koga kontaktirao.

“Nisam ni pratio tu priču dok nisam dobio taj upit danas. Ja pokušavam razabrati otkuda sada taj intenzivan napor koji se vraća na temu Agrokora, valjda koincidira s onim vremenom Uskrsa kad na policama Konzuma nije bilo proizvoda, nije bilo novca za plaće i kada je Vlada uspjela očuvati gospodarstvo, da OPG-ovi dobiju novac, da dobavljači ostanu na nogama i da to vraća kompaniju u tržišne uvjete. To je ono što ostaje, što je bitno i važno”, zaključio je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu