Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plenković se hvali 'bjanko podrškom' cijelog vrha HDZ-a za smjene. Izgleda da je zatajio jedan važan glas protiv

Ivan Anušić potvrdio je da je bio protiv. Ergela 'izvora bliskih premijeru' dala se u tračanje smijenjene ministrice

28.08.2019., Osijek - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic prije sluzbenog otkrivanja spomenika Zarku Kaicu na Brijestu kod Osijeka sastao se s clanovima i simpatizerima HDZ-a na terasi Hotela Osijek. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, zupan Ivan Anusic, Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Objavljujući večeras na press konferenciji imena novih ministara u Vladi, hrvatski premijer Andrej Plenković pohvalio se da je u stranci dobio bjanko podršku za sve, pa i za smjenu ministrice EU fondova Nataše Tramišak. Ustvrdio je da su svi članovi Predsjedništva na sjednici održanoj u ponedjeljak poduprli njegove prijedloge, a usput se pohvalio da bi bjanko podršku dobio i za smjenu deset ministara da ju je zatražio.

No, sama Tramišak je na odvojenoj press konferenciji neizravno prozvala Plenkovića da je obmanuo stranački vrh tvrdeći da je on bjanko podršku dobio samo za promjene u resoru obnove, a ne i za njezinu smjenu.

Anušić potvrdio da je bio protiv

U međuvremenu je i novinarka Iva Puljić Šego na televiziji N1 izvijestila da je šef osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić bio protiv ministričine smjene, a da je to svoje protivljenje iskazao na telefonskoj sjednici Predsjedništva koja je održana večeras, očito neposredno prije premijerove presice. Sam Anušić je u izjavi za Dnevnik Nove TV potvrdio da je bio protiv, ali da je glas poslao – emailom.

U tom kontekstu pomalo urnebesno zvuče izljevi adoracije prema premijeru od strane “sugovornika iz Vlade” koji su se večeras oglasili putem Jutarnjeg lista, tračajući ministricu i optužujući je da je izrekla neistinu kada je ustvrdila da nije bilo bjanko podrške.

Sočni tračevi iz visokih izvora

“Premijer nije tražio podršku za smjenu ministara poimence ih navodeći. Kazao je da postoje potrebe za određenim promjenama u Vladi i Predsjedništvo HDZ-a mu je jednoglasno za to dalo potporu i nakon toga je počeo konzultacije, te pozvao Tramišak i Ivana Paladinu i razgovarao s njima”, ustvrdio je jedan sugovornik, dok je drugi gospođu Tramišak nazvao “ambicioznom osobom” u čemu vidi mogući razlog što “teže prima ovu situaciju”.

Nadovezujući se na spomenutu dvojicu, jedan “visoki izvor iz HDZ-a blizak premijeru” uvjerava u Jutarnjem da je Tramišak izgubila ne samo premijerovo, nego i povjerenje drugih članova Vlade pa nabraja da nije bila timski igrač, da je u svemu vidjela urote, da se zatvorila u ministarstvo i ni s kim nije komunicirala, da je “bila potpuno fiksirana na Andreja”, da je samo tražila način kako da mu se osveti, da nikome nije vjerovala, da je bila destruktivna, da je ometala rad Vlade, da su se ministri žalili na nju, a pored svega toga joj je premijer, eto, dao drugu šansu.

‘Anušićev kadar’ u Vladi

Tramišak je, kao što je poznato, bila “Anušićev kadar” u Plenkovićevoj Vladi. U nju je ušla na njegov prijedlog, a na Anušićevu je intervenciju izbjegla i smjenu u prethodnoj rekonstrukciji. Gospodina Anušića se u HDZ-u već neko vrijeme smatra opozicijom šefu stranke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više