Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković u Bruxellesu kritizirao Orbana zbog uvođenja različitih cijena benzina za strance

Dodao je da isto vrijedi i za Hrvatsku, gdje se ponegdje u kafićima različito naplaćuje domaćim u odnosu na strane goste

03.12.2018., Zagreb - U povodu sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je u Banskim dvorima predsjednika vlade Madjarske Viktora Orbana. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Različite cijene goriva na mađarskim crpkama za vlasnike vozila s mađarskim registarskim pločicama i one čija su vozila registrirana u nekoj drugoj članici EU-a protivno je europskom pravu i sigurno će pasti na sudu, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Važno je da Mađarska ne diskriminira vlasnike vozila iz drugih članica koji dolaze točiti gorivo jer to je čisto kršenje europskog prava i nema teoretske šanse da to prođe na sudu”, izjavio je Plenković nakon završetka samita čelnika EU-a u Bruxellesu.

Dodao je da isto vrijedi i za Hrvatsku, gdje se ponegdje u kafićima različito naplaćuje domaćim u odnosu na strane goste. “To isto nije redu i toga ne smije biti. Mi smo na jedinstvenom tržištu na kojem ne smije biti diskriminacije”, rekao je Plenković.

Iznenadna objava vlade

Od prije nekoliko dana, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Mađarska vlada donijela je još u studenom prošle godine uredbu kojom je ograničila cijene goriva, kako građani ne bi osjetili globalni porast cijena energenata.

Donedavno su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni u Mađarskoj. Međutim, vlada je iznenada objavila da će za strance vrijediti viša, tržišna cijena.