Politika & Kriminal

Počinje rasplet afere koja je uzdrmala braniteljsku populaciju, a mi donosimo pregled cijelog slučaja

Optužnica je teška 30 milijuna kuna, a upleten je i bivši ministar branitelja

25.01.2016., Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Zeljko Reiner primo je izaslanstvo hrvatskih branitelja koji prosvjeduju na ispred Ministarstva banitelja. Mijo Crnoja. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Optužnica teška više od 30 milijuna kuna izvučenih malverzacijama s braniteljskim bolovanjima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrđena je danas na Županijskom sudu u Zagrebu, piše Net.hr.
Tako će se slučaj koji će uzdrmati braniteljsku populaciju s obzirom na brojnost imena uvučenih u aferu uskoro početi i javno rasplitati.

O cijeloj aferi Telegram je već pisao, a sada donosimo pregled cijelog slučaja.

1. Kada je sve počelo?

Još 28. siječnja Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Jadranke Dinčir zbog zlouporabe položaja, pod tvrdnjama da je oštetila HZZO za gotovo 31 milijun kuna. Dinčir, kao službenica u uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Klaićevoj, bila je ovlaštena zaprimati i kontrolirati zahtjeve hrvatskih branitelja za priznavanje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Naime, prema važećim zakonskim propisima, radnika na bolovanju zbog posljedica Domovinskog rata ima pravo na primanje punog iznosa plaće i to izravno iz HZZO-a.

2. Tko je sve bio upleten u cijelu aferu?

S Dinčir su upleteni Branko Beus i Stjepan Gott (koji je u međuvremenu preminuo), koji su osobno ili preko posrednika tražili osobe kojima su nudili mogućnost ostvarenja materijalne naknade preko HZZO-a. Njih dvojica uzimali su proviziju za posredovanje u ostvarenju te naknade, a neke osobe su pristale na takvu ponudu.

U aferu je bio upleten i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja koji je dobio 92 tisuće kuna naknade iako na to nije imao pravo. Naime, njegovi zdravstveni problemi, na koje se žalio između 2002. i 2005. godine, nisu bili povezani s ranjavanjem u ratu, već je, kako je utvrđeno tijekom istrage, riječ o krivotvorenoj liječničkoj dokumentaciji.

Na popisu je bio i likvidirani poduzetnik Vinko Žuljević Klica koji se također okoristio na ovaj način.

3. Kako se varalo državu?

12.02.2015., Zagreb - Zupanijski sud u Zagrebu zaprimio je iza 9 sati dojavu o bombi. Prekinuti su svi sudski postupci u tijeku, te su djelatnici evakuirani iz zgrade suda, dok se ne provjeri dojava. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Županijski sud u Zagrebu danas je potvrdio optužnicu PIXSELL/PIXSELL

Beus i Gott preuzimali su dokumentaciju ili davali upute zainteresiranima da dokumentaciju predaju Dinčir u njenom uredu. Dinčir je tu dokumentaciju uzimala u obradu, iako je znala da priložena papirologije ne odgovora stvarnom statusu podnositelja te da ne udovoljavaju uvjetima za dodjelu naknade. Ona je prevarila djelatnike pravne službe HZZO-a tako što je predočavala dokumentaciju kao ispravnu, a pravna služba je sastavljala sastavljali rješenja i davali ih na potpis ovlaštenim osobama koji su potpisivali rješenja, pouzdavajući se u vjerodostojnost njihovog sadržaja.

Osim toga, Dinčir je krivotvorila potpis rukovoditeljice područnog ureda HZZO-a, zato što su postojali neki predmeti o dodjeli naknade na kojima je uobičajeno stajao potpis rukovoditeljice. Na temelju tako sastavljenih rješenja, Dinčir je obračunavala naknade te ispisivala naknade za isplatu, a povremeno je i neovlašteno sama ispunjavala i virmane. U 18 slučajeva osobno je slala obračunatu naknadu na isplatu iako HZZO nije imao kompletirane spisa s potrebnom dokumentacijom.

Nakon isplata su korisnici naknada, njih ukupno 78, isplatili dogovorenu proviziju Beusu i Gottu, koji bi je svaki pojedinačno podijelili s Dinčir. Beus i Dinčir podijelili su ukupno 4,051.388,47 kuna i 1.000,00 eura, a Gott i Dinčir podijelili su 703.509,35 kuna. Kako bi zamela tragove, Dinčir je identično provela i postupak za 195 drugih korisnika naknada bez uzimanja provizije. Tim posljednjim postupanje oštetila je HZZO za ukupni iznos od 30,757.274,10 kuna, tvrde u DORH-u.

4. Tko će se sada naći na optuženičkoj klupi?

Kako je tijekom istrage utvrđeno, liječnička dokumentacija na osnovu koje se dobivana naknada za bolovanja bila je lažirana. Naime, na većini dokumenata nalazio se krivotvoren potpis iste liječnice.

Međutim, na optuženičkoj klupi naći će se tek službenica HZZO-a Jadranka Dinčir, te samo jedan od posrednika, Branko Beus, dok će brojni branitelji, među kojima je mnogo pripadnika “Tigrova” sjesti na klupu za svjedoke.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu