Pojavila se priča da Penava prodaje Radio Vukovar glavnim Škorinim financijerima. Istražili smo je

Šefovi tvrde da je to laž, a novinari da se s Pevexom ozbiljno pregovara

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2020
Foto: Pixsell

Jedna od vukovarskih ratnih legendi, Hrvatski radio Vukovar (HRV) ide na prodaju. Taj radio slavu je stekao tijekom Domovinskog rata, prije svega zahvaljujući izvještavanju Siniše Glavaševića iz okupiranog grada, koji je bio jedini izvor informiranja do samog pada Vukovara, 18. studenoga 1991. Glavašević je mučki ubijen na Ovčari gdje su srpske paravojne formacije uz pomoć JNA pobile više od 200 vukovarskih branitelja, civila i ranjenika iz tamošnje bolnice.

Da Hrvatski radio ide na prodaju, u odvojenim razgovorima Telegramu je potvrdilo troje novinara HRV-a. Svi tvrde isto: direktor Robert Rac u dva je navrata zaposlenicima rekao kako postoji ponuda jedne osobe i jednog velikog trgovačkog lanca koji u svom sastavu ima i medije, za kupnju Hrvatskog radija Vukovar i da se o tome ozbiljno pregovara.

Nije želio reći o kojem se velikom trgovačkom lancu radi, no s obzirom na jučerašnji izlazak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a i njegovo najavljeno pristupanje Domovinskom pokretu Miroslava Škore, vukovarski novinari uvjereni su kako se radi o Pevexu, inače i vlasniku Z1 televizije. Pevex je jedan od najvećih financijera Škorine stranke, a Mario Radić, inače Vukovarac, ključna osoba te velike kompanije, član je vodstva Domovinskog pokreta.

Očekuju otkaze

Osnivač Hrvatskog radija Vukovar i njegov dosadašnji financijer i vlasnik je Grad Vukovar. Novinari s kojima je Telegram razgovarao tvrde kako im je direktor Rac rekao da budući vlasnik smatra kako bi optimalni broj zaposlenih u toj informativnoj kući trebao biti sedam osoba, maksimalno deset. Sada u Hrvatskom radio Vukovaru radi 14 osoba. “Svi smo uznemireni i u strahu od otkaza”, rekla je jedna od osoba s kojom smo razgovarali.

“Meni je prvi glas da itko pregovara o prodaji HRV-a”, rekao je u razgovoru za Telegram Robert Rac. Kad smo ga upitali pregovara li s Pevexom o prodaji vukovarskog radija, rekao je kako to nije točno, te da je on samo direktor, a vlasnik HRV-a je Grad Vukovar. Kad smo mu rekli kako nam troje novinara tvrdi da ih je izvijestio o pregovorima, odgovorio je da to nije točno. Mario Radić, ključni čovjek Pevexa i jedan od najvažnijih ljudi Škorinog Domovinskog pokreta na Telegramov upit pregovara li o kupnji HRV-a, odgovorio je SMS-om u samo dvije riječi: ”Potpuna laž”.

Nikola Mažar, koji je od jučer HDZ-ov povjerenik za tamošnji ogranak stranke, inače državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, rekao je u razgovoru za Telegram da ima neslužbenu informaciju o pregovorima za prodaju HRV-a. ”Kada provjerimo tu informaciju i ukoliko je točna, reagirat ćemo”, rekao je Mažar za Telegram. Mažar je jučer, nakon što je Peneva napustio vladajuću stranku i za sobom povukao sve HDZ-ove gradske vijećnike i predsjednike temeljnih ogranaka, s ministrom branitelja Tomom Medvedom bio u Vukovaru na tiskovnoj konferenciji. Povod je bio Penavin odlazak iz HDZ-a.

Bitan pristup medijima

Zanimljivo je kako je na toj tiskovnoj konferenciji bilo čak troje zaposlenika HRV-a: direktor Rac, glavna urednica Valerija Lozančić i novinarka Sandra Grgić. Pitanja koja su postavili bila su indikativna. Direktor Rac pitao je Nikolu Mažara je li njegov nedolazak na Penavin prosvjed u listopadu 2018. godine bio način da sačuva fotelju državnog tajnika i je li prihvaćanje mjesta povjerenika HDZ-a za Vukovar također način da ostane na toj funkciji.

Glavna i odgovorna urednica pak, je upitala Zvonka Milasa, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ne misli li da je bilo licemjerno polagati vijenac u Borovom Selu poginulim redarstvenicima dok se nekoliko stotina metara dalje nalazi spomenik Veselinu Šoškočaninu, jednom od predvodnika pobunjenih Srba na tom području 1991. godine. Novinarka Grgić ministra Medveda upitala je što je kao ministar učinio da se spomenik Šoškočaninu makne iz Borova Sela.

Dolazak čak troje novinara iz iste medijske kuće na tiskovnu konferenciju i pitanja koja su postavili Medvedu, Mažaru i Milasu, tvrde Telegramovi izvori, pokazuju koliko je Penavi važan taj lokalni medij sa županijskom frekvencijom i velikom slušanošću. Ukoliko Pevex kupi Hrvatski radio Vukovar, Penava se neće morati bojati situacije koja bi mogla nastupiti nakon lokalnih izbora sljedeće godine, jer bi pristup medijima, njemu toliko važan, s obzirom na savezništvo sa Škorom, bio osiguran i u slučaju gubitka gradonačelničke funkcije.

Drago Hedl
Istraživački novinar
519 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program