Pokrenuta je istraga protiv Modrića, DORH sumnja da je lagao na suđenju Mamiću. Napravili smo pregled situacije

Prijeti mu kazna od 6 mjeseci do pet godina zatvora; izvukli smo ključne činjenice

ZADNJA IZMJENA: lip. 19, 2017
Foto: PIXSELL

U ponedjeljak je DORH pokrenuo istragu protiv najboljeg hrvatskog nogometaša Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Zdravka Mamića. Tužiteljstvo vjeruje kako je Modrić tijekom svjedočenja na Županijskom sudu u Osijeku lagao, a prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do 5 godina. Izvukli smo ključne činjenice ovog slučaja.

1. Što je Modrić rekao na suđenju Mamiću?

Modrić je na suđenju Mamiću prošlog tjedna govorio o potpisanom aneksu ugovara temeljem kojeg je podjela novca u slučaju njegovog transfera dogovorena u omjeru pola pola između njega i kluba. Modrić je kazao kako je, kada je odlazio iz Dinama, 2008. potpisao aneks jer je prema ranijem aneksu ugovara, potpisanom 2004., novac trebao ići u inozemstvo, a “tada nije imao otvoren inozemni račun”. Problem je u tome što je istražiteljima ranije kazao drugačjije.

2. Što je Modrić o tom aneksu rekao istražiteljima?

“Nakon što sam već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio da je nužno da ja potpišem taj aneks, kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham”, kazao je Modrić istražiteljima u istrazi.

3. Kako je objasnio tu veliku promjenu?

“Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene”, rekao je Modrić na suđenju.

4. Zašto je to važno?

USKOK tvrdi kako je Zdravko Mamić neosnovano obvezao Dinamu da Mordiću isplati 50 posto odštete od transfera u Tottenham, kako bi sebi pribavio imovinsku korist. Kako bi to učinio Mamić je s Modrićem, kako tvrdi USKOK, sklopio fiktivni aneks ugovora i to nakon što se igrač prilikom transfera odrekao svih potraživanja.

5. Gdje je završila lova?

Polovica od transfera u Tottenham koji je iznosio oko 21 milijun eura, pripala je dakle Modriću. On je dakle dobio 80 milijuna kuna od Dinama, a od tog je iznosa odbijen porez od 14,2 milijuna kuna. Od preostalog iznosa, Modrić je 52 milijuna dao Zdravku Mamiću, a 14 milijuna kuna je ostavio sebi. Modrić je na suđenju rekao kako Mamić nije želio da se taj novac prebacuje na njegov račun, nego je od njega tražio da podigne gotovinu i preda je članovima obitelji Mamić.

6. Koji je Modrićev interes u svemu?

Osim spomenutog iznosa od 14 milijuna kuna koliko je pripalo Modriću, a za koje je rekao kako ih je, ako se tijekom postupka utvrdi da mu ne pripadaju, spreman vratiti, Modrić je zbog još jedne stvari sudjelovao u operaciji izvlačenja novca iz Dinama. Naime, kako je Telegram u rujnu 2015. ekskluzivno otkrio, Modrić je imao robovlasnički ugovor s obitelji Mamić prema kojem im je do kraja karijere morao prenositi značajan dio svojih prihoda. Izvlačenjem novca iz Dinama Modrić je izborio sporazumni raskid tog građanskog ugovora s Mamićem. Modrić je prošlog tjedna na sudu potvrdio da je, nakon što je isplatio novac od transfera Mamiću inzistirao da raskinu građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja.

7. Kako je izgledao nastavak suđenja?

Prošlog je tjedna, nakon Modrića, trebao svjedočiti i Dejan Lovren. On je u istrazi kazao kako je aneks ugovora potpisao nešto prije prelaska u Olimpique Lyon 2010., a ne 2007. No, Zdravko Mamić je u sudnici počeo vikati na svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića te otkazao suđenje. U Lovrenovom slučaju, grafolozi su otkrili kako je Lovrenov aneks ugovora sastavljen tek naknadno. Taj aneks bio je temelj za transfer novca s računa Dinama na račun Dejana Lovrena u ožujku 2011. godine. Radilo se o 25,8 milijuna kuna.