Politika & Kriminal

Pokrenuta je lavina. Žene iz cijele Hrvatske na Twitteru masovno opisuju uznemiravanja koja doživljavaju u javnom prostoru

Razgovarali smo s aktivisticom Marinellom Matejčić koja je pokrenula hashtag #zeneujavnomprostoru

Marinella Matejčić, aktivistica i freelance novinarka koja trenutačno radi u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke, na Twitteru je pokrenula lavinu.

Nakon objave Riječanke Marije Trcol, koja je opisala kako je je grupa starijih muškaraca bila izuzetno vulgarna prema njoj samo zato što ima tetovaže, Matejčić je reagirala i pozvala druge žene da podijele svoja iskustva kako bi podigle svijest o problemima uznemiravanja i nasilja nad ženama. Tako su se, pod hashtagom #ženeujavnomprostoru, masovno počela dijeliti iskustva.


“Bilo bi super ako bi tijekom pisanja o iskustvu postojanja u javnom prostoru koristile #ženeujavnomprostoru kako bi se moglo pratiti što se sve događa. Društvo ne prihvaća činjenicu da je nekima od nas postojanje u prostoru doslovno pitanje života, smrti, traume” napisala je Matejčić u jučerašnjoj objavi nakon koje je niz žena odlučilo javno podijeliti situacije u kojima su ih muškarci u javnom prostoru ponižavali i vrijeđali svojim ponašanjem.

Žene se maltretira čitav život

“Kultura nasilja je toliko duboko ukorijenjena u naš život da ni same žene često odmah ne shvate što im je činjeno i učinjeno do zrelosti. Jedini način prevencije ovog problema je edukacija o rodnoj ravnopravnosti od najranijih dana, učenje djece o granicama autonomije vlastitih i tuđih tijela i implementacija već ratificirane Istanbulske konvencije” kaže Matejčić za Telegram.

Dodaje i kako joj je drago da su žene masovno počele dijeliti svoja iskustva, ali da je kroz njih nažalost vidljivo kako seksualno nasilje nad ženama počinje već u ranim godinama života. Telegram je izabrao samo dio objava; neka iskustva doista su potresna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu