Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Policajci sustavno gledali kroz prste poznatom ugostitelju. Oslovljavali ga s 'Gazda', odali mu tko ga prijavljuje

USKOK ih optužnicom tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Optužen je i vlasnik kluba

FOTO: Pixsell / PU Zagrebačka

Dok je krajem 2020. i početkom 2021. pandemija koronavirusa bila u zamahu, zbog čega je ugostiteljskim objektima bio zabranjen rad, skupina zagrebačkih policajaca omogućavala je klubu ‘Team’ da nesmetano radi. Raskrinkani su u istrazi koja je otvorena nakon što su 28. siječnja 2021. njihovi kolege upali u prepuni ‘Team club’. Sada je USKOK protiv njih podigao optužnicu kojom im na teret stavlja zlouporabu položaja i ovlasti.

Osim što su štitili poznatog ugostitelja Ivana Pokosa, vlasnika ‘Team cluba’ koji je također optužen, utvrđeno je da su neki od njih i odavali tajne podatke iz policijskog sustava svojim prijateljima.

Dojavljivali vlasniku kluba

Sve je počelo sredinom prosinca kada je policajac Ivan P., iako je bio upućen na intervenciju u ‘Team club’, jer se sumnjalo da se tamo ljudi mimo pravila okupljaju, odlučio da protiv vlasnika neće podnijeti prijavu. Inače, zbog kršenja mjera zabrane rada propisana je novčana kazna do 30 tisuća kuna za firmu, te još do 10 tisuća kuna za vlasnika. No, umjesto da Pokosa prijavi, policajac ga je obavijestio da stiže patrola, pa je klub prestao s radom.

U noći na 31. prosinca, prema USKOK-ovoj optužnici, ‘Team club’ je također radio. Na dojavu o tome nije reagirao Tomislav B., drugi policajac iz ove grupe, koji je kao vođa ophodnje bio dužan intervenirati. Tako je i on, navodi se u optužnici, omogućio Pokosu da radi i nezakonito zarađuje dok su drugi ugostiteljski objekti bili zatvoreni. Utvrđeno je da je Tomislav B. Pokosu putem Facebook Messengera javio da utiša glazbu jer su se policajci zbog dojave o radu lokala uputili prema ‘Team clubu’.

Uz to, ovaj isti policajac odao je Pokosu broj mobitela osobe koja je prijavila da njegov klub radi. Time je, piše dalje USKOK, otkrio službeni podatak iz sustava Ministarstva unutarnjih poslova, dodatno zlorabivši svoju poziciju.

Klub je radio unatoč zabrani

Isti scenarij ponovio se i u noći na 10. siječnja 2021., te 22. siječnja kada Perica K., treći optuženi policajac, bio na intervenciji, ali nije prijavio Pokosa.

Utvrđeno je da je i četvrti optuženi policajac, Nikola G., surađivao s Pokosom. U optužnici stoji da je on 27. siječnja bio na intervenciji u ‘Team clubu’, ali nije napisao prijavu vlasniku iako je klub radio.

S njima je optužen još jedan muškarac kojem je policajac Tomislav B. odao podatke iz službenog policijskog sustava. Radilo se o čovjeku kojeg je ovaj zatekao u automobilu sa svojom curom pa je želio doznati o kome se radi.

Pronađene poruke u mobitelima

Ključni dokazi pronađeni su u mobitelu Ivana Pokosa. Dopisivao se s optuženim policajcima, a s nekima je bilo toliko blizak da su se međusobno oslovljavali s ‘brate’ i ‘buraz’. Drugi su pak, proizlazi iz pronađenih poruka, Pokosa zvali ‘gazda’.

“Javi kad nema nikoga da ja dođem”, pisao je jedan policajac Pokosu omogućujući mu da se izvuče od prijave za kršenje mjera zabrane rada. Kretanje policajaca analizirano je i na osnovu njihovih radio stanica, a među dokazima se nalaze i iskazi gostiju iz ‘Team cluba’. Svi su potvrdili da su bili u klubu u vrijeme zabrane.

Kada je 28. siječnja 2021. u velikoj raciji Pokos priveden, policajci koji su radili za njega razmijenili su poruke u kojima su komentirali da ga je očito ‘netko zeznuo’ i da im se ne javlja jer je u ‘prdekani’.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više