Politika & Kriminal

Jezivo. Policajci u Zagrebu pobrkali slijepog čovjeka s nasilnikom, priveli su ga pa mu iščašili ruku i polomili nogu

Nakon svega su ga, priča Stevan Jambrešić, optužili za lažno predstavljanje

FOTO: Potraga

Zagrebačka policija nedavno je privela Stevana Jambrešića, 47-godišnjaka koji je potpuno slijep od djetinjstva, te mu prilikom privođenja polomili nogu i iščašili ruku. I sve to još nije bilo dovoljno nego su ga i optužili za lažno predstavljanje. Sve to dogodilo se u njegovom dvorištu na zapadnoj strani grada gdje u jednoj kući Stevo živi sa svojom polusestrom.

Za Potragu RTL-a Stevo je ispričao kako su mu policajci prišli te ga pitali zove li se Stevo, a kada im je odgovorio potvrdno, jer ga svi doista unatoč imenu Stevan zovu Stevo, ušli su u dvorište, priveli ga na silu te mu pritom slomili nogu i iščašili ruku. Zamijenili su ga s drugim čovjekom.

Došli zbog prijave krivom čovjeku

“Netko je u VII. postaju došao prijaviti svog očuha da ju je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos”, rekao je. Prije nego je shvatio što se događa policajci su ga, kaže, zgrabili rukama.

“Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati”, priča Stevan.

Susjedina upozorenja

Njegovo zapomaganje čula je susjeda Lejla Tataragić. “Vidjela sam kako leži na podu, kako su ga podigli, on je rekao da mu je strgana noga. Slomio si mi nogu, slomio si mi nogu. Znači, ja sam samo rekla, pa dobro što radite, on je slijep i u tom su ga podigli s poda i vodili prema kolima”, ispričala je te dodala kako su i drugi susjedi prisustvovali događaju. Kaže kako mu nisu dali da im pokaže osobnu te da je na policiju otišla i bez štapa za slijepe osobe.

Stevan Jambrešić kaže da je u autu rekao da on nije onaj kojeg traže no da su mu rekli kako će to riješiti u policijskoj postaji. Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi.

Umiješala se pravobraniteljica

Cijeli slučaj Jambrešićeva polusestra, susjedi i Savez slijepih prijavili su pravobraniteljici, a ona je očitovanje tražila od policije. Stiglo je nakon poduljeg vremena. “Očitovanja u ovakvim slučajevima budu dosta promptna, ali ovdje je bio jedan određeni odmak, ovdje smo dobili objašnjenje da je provedena kriminalistička obrada što zapravo ukazuje na ozbiljnost ovoga slučaja u kojemu su policijski službenici u ovom slučaju dakle, prekršili ovlasti koje su koristili i imali su neopravdanu uporabu sile što je u suprotnosti sa zakonom koji to propisuje, a to je Zakon o postupanjima u policijskim postupcima”, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu, a u odgovoru pravobraniteljici navode da su o svemu izvijestili i Jambrešićevu sestru. No, ona taj dopis nije dobila pa se u međuvremenu za pomoć obratila i Potrazi.

Liječnica rekla da mu nije ništa

No, to nije jedino neobično, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa. Stevan kaže kako je on prigovorio na policijsko postupanje te da se žalio na bolove i inzistirao na liječniku “da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu”.

“Gledajući kvalifikaciju ozljeda, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, nevjerojatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo”, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Završio u bolnici

Stevanova susjeda kaže da je ona ponovno zvala hitnu pomoć nakon što su ga policajci vratili doma, jer nije mogao hodati. Odvezli su ga u KBC Sestre milosrdnice, gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana. Za događaje u stanici drži da su bili brutalni zato što ih je motivirala nacionalna netrpeljivost. Prvo su mislili da je Rom, a zatim da je Srbin jer mu pod mjestom rođenja stoji Sremska Mitrovica.

“Vrlo su bahati bili, od svega toga tražio sam čašu vode, što znači ovo je čista hrvatska voda?! Zar nije svaka voda na planeti ista”, priča Stevan Jambrešić, a na pitanje jesu li mu to rekli, odgovara: “Da, pa sam im ono kazao, hrvatska ili ne, voda je voda. Posprdno su se osmjehivali, to da ga provociraju”. Stevanova sestra kaže kako su njenog brata tog dana optužili za lažno predstavljanje da ih je vrijeđao i omalovažavao, te im odbio dati osobnu iskaznicu.

Odgovor MUP-a

Iz MUP-a danas navode da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika, te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu