Politika & Kriminal

Ponovo se javio se Drago Roksandić, profesor kojeg optužuju za seksualno uznemiravanje. Piše da je žrtva medijskog linča

Kaže da ga zlostavlja i bivša studentica koja ga je prijavila

Zagreb: Održana tribina "Anatomija hrvatsko-srpske mržnje" 28.11.2018., Zagreb - U Cinestar Branimir Centru odrzana je tribina Anatomija hrvatsko-srpske mrznje. Drago Roksandic Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Telegram je jučer objavio kako se Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje Filozofskog fakulteta počelo baviti prijavama studentica protiv profesora Drage Roksandića. Kako smo doznali, Roksandić se još 5. ožujka očitovao Povjerenstvu poručivši kako “odlučno i s gnušanjem“ u cijelosti odbacuje „sve navedene laži i klevete u Tonskom zapisu” te da osuđuje svako seksualno uznemiravanje. Roksandić je zatražio je i da mu se omogući osobno suočavanje sa tužiteljicama.

Kako smo već pisali, Roksandić je svoju korespondenciju s Povjerenstvom poslao medijima, čime je otkrio identitet bivše studentice koja je potpisala izjavu u kojoj ga optužuje za seksualno uznemiravanje. Isto je ponovio u priopćenju koje je danas prije podne poslao medijima, naslovivši ga ‘Medijski linč i njegove posljedice: Očitovanje br. 2’. Na početku maila Roksandić se žali zbog „unisonog dvotjednog ignoriranja“ njegove poruke i dokumentacije koju je priložio, nakon čega slijedi očitovanje.

Očitovanje profesora emeritusa Drage Roksandića prenosimo gotovo u cijelosti. Izostavljamo samo ime bivše studentice čiji identitet Telegram štiti, iako ga Roksandić nastavlja spominjati u priopćenjima koja šalje medijima.

Piše da više nema obaveza prema fakultetu

“Obavještavam javnost da sam poslije svega što sam doživio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nakon sramotnoga medijskog linča od 29. siječnja do 12. veljače 2021. godine odlučio prekinuti svaku komunikaciju s Fakultetom i njegovim tijelima glede lažnih i klevetničkih optužbi za seksualno zlostavljanje/uznemiravanje. Obratio sam se rektoru Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damiru Borasu, s molbom da se sva dokumentacija glede spomenutih optužbi procesuira i sankcionira pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta u Zagrebu. O tome sam 15. ožujka t. g. obavijestio nadležno fakultetsko povjerenstvo.

Napominjem da više ni zbog pravno formalnih razloga nemam nikakvih obveza prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nemam više mentorstava, nisam član nikakvih povjerenstava u vezi s nastavom, nemam nikakvih ugovornih obveza koje bi prelazile granice vanjske suradnje”, piše Roksandić. Dodaje kako je od povjerenstva zatražio pokretanje postupaka protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i bivše studentice koja ga optužuje, kako kaže “s motivacijama koje su obilno obrazložene u priloženoj dokumentaciji.”

Ponovo otkriva identitet optužiteljice

Roksandić napominje da je bivša studentica koja ga je optužila sada redovita profesorica – “autorica navodno ‘deponirane izjave’“, koja je dva puta na krajnje nečastan način iskorištena kao „okidač“ za pokretanje linča, najprije odsječkog i fakultetskog (7.12.2018.) i potom linča u kvazitotalitetu hrvatskih medija (29.1.2021.)”, navodi. Dodaje da je pritom bitno imati na umu da ga dotična kolegica “uopće nije formalno prijavila zbog seksualnog zlostavljanja/uznemiravanja!”, napominje Roksandić, pa nastavlja:

“Njezinu sam izjavu dobio lege artis od kasnije suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Vesne Vlahović Štetić preko Rektora, ali ne i zvučni zapis sjednice na kojoj je nepročitana izjava bila zlouporabljena, što je bitno za razumijevanje i tumačenje svih optužbi protiv mene”, piše, te dodaje da je za njega ta profesorica zlostavljačica, a on je njezina žrtva. “Stoga nemam razloga kriti njezin identitet nakon svega što se dogodilo i događa od 7. prosinca 2018. godine do danas”, navodi. Dodaje kako je zatražio od o. d. dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića, dana 26. veljače t.g. da protiv te kolegice pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom. “Nije mi ni odgovorio”, napominje.

Nije dobio valjanu prijavu

“Istog dana, u istom dopisu, zatražio sam od spomenutog o. d. dekana da pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka, koji je i autor „seksualnog predatora“, kao i brojnih drugih prekršaja koji su nespojivi sa statusom redovitoga sveučilišnog profesora. Nije mi ni odgovorio. Kako i bi, kada mu je profesor Budak desna savjetnička ruka.

Ističem da ne bježim od utvrđivanja bilo kakve svoje odgovornosti, ali ja do danas, poslije svega jezivo ružnog što se dogodilo u medijskom linču, s izuzetkom „navodno ‘deponirane izjave’“ iz radionice studentske pravobraniteljice na Filozofskom fakultetu, nisam dobio ništa – podvlačim, n i š t a – što bi bila pravno valjana prijava. Sve što sam dobio su za mene, kao povjesničara, već na prvi pogled – na razini „vanjske kritike izvora“ – krivotvorine”, piše Drago Roksandić.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu