Politika & Kriminal

Potvrđena optužnica protiv Bandićevih suradnika; sumnja se da su muljanjem sa zemljištima oštetili Grad za 151 milijun kuna

Tužiteljstvo sumnja da je dvoje gradskih dužnosnika pogodovalo vlasnicima tvrtki prilikom zamjene njihovih zemljišta za gradske

28.09.2018., Zagreb - U povodu Dana policije i blagdana svetoga Mihovila u KD Vatroslav Lisinski odrzana svecana akademija. Milan Bandic 

Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Zagrebački Županijski sud potvrdio je u utorak optužnicu protiv bivše zagrebačke pročelnice Ninoslave Zeković i ostalih osumnjičenih za višemilijunske nezakonitosti pri zamjeni zemljišta za gradske nekretnine.

Nakon što je potvrđena optužnica predmet će biti dodijeljen raspravnom sucu koji će optužnicu dostaviti okrivljenicima i braniteljima na odgovor. Nakon što dobije odgovore bit će zakazano pripremno ročište na kojem će biti određen i datum početka suđenja, rekao je Hini glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

Zbog nezakonitosti kojima je Zagreb navodno oštećen za više od 151 milijun kuna, Uskok optužnicom tereti šestoro osumnjičenih, među kojima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ninoslava Zeković, njezin zamjenik Boro Kisjelica, ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj te odvjetnik Pero Lozica.

Sumnjive zamjene zemljišta

Tužiteljstvo sumnja da je dvoje gradskih dužnosnika pogodovalo vlasnicima tvrtki Studio X, Mala ulaganja, Karantena i Grokomp nekretnine prilikom zamjene njihovih zemljišta za gradske nekretnine. Te su tvrtke svoje nekretnine, kojima je prethodno, tvrdi se, preuveličana vrijednost, navodno na traženje odvjetnika Lozice, mijenjali za podcijenjena zemljišta u vlasništvu grada. Osim njih osumnjičeni su i Ante Barada te odvjetnik Davor Galetović.

Tužiteljstvo tvrdi da se u zamjeni zemljišta za gradske nekretnine Studio X navodno okoristio za preko 64 milijuna kuna, Mala ulaganja i Karantena za nešto manje od 34,5 milijuna kuna, a Grokomp nekretnine za više od 53 milijuna kuna. Zagreb je pritom oštećen za gotovo 152 milijuna kuna.

Nezakonite zamjene zemljišta navodno su se događale tijekom 2007. Najprije su Studio X, Mala ulaganja i Karantena podnije prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada na području Trnja, Jankomira, Vrapča i Peščenice i to na temelju, tvrdi se, nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru izradio ovlašteni sudski vještak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu