Politika & Kriminal

Pozadina današnjih uhićenja: USKOK istražuje poslove Gradskih groblja i poduzetnika koji je počinio samoubojstvo

06.04.2020. Zagreb- Nakon potresa u Zagrebu u kojem je gradsko groblje Mirogoj pretrpjelo brojna ostecenja, djelatnici Gradskih groblja popisuju stetu i pokusavaju sanirati manja ostecenja. Potres je ostetio preko 6000 grobova, medju kojima su i spomenici nulte kategorije i mirogojske arkade. Direktor gradskih groblja Patrik Segota.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Rano jutros uhićen je Patrik Šegota, bivši ravnatelj Gradskih groblja Zagreb. Uhićen je u Dubrovniku, gdje mu je pretresena kuća i osobni automobil, nakon čega je s istražiteljima krenuo za Zagreb.

U međuvremenu su u Zagrebu počeli pretresi na Gradskim grobljima, konkretno u uredu pomoćnika za pravne poslove Drage Pleša, koji danas nije došao na posao, doznao je jutros Telegram. Osim toga, pretresa se i soba bivšeg ravnatelja Šegote. Kada stigne u Zagreb, bit će obavljen i pretres njegova doma u gradu.

Telegramu je visoki izvor iz Grada rekao da se sumnja u zloporabu položaja i pogodovanje pri javnoj nabavi, dok je Šegotin odvjetnik za N1 rekao kako misli da je uhićenje njegova branjenika povezano s Bandićem. Pretpostavio je da je policija došla do nekih informacija prateći gradonačelnika. 24sata javljaju o tome što je točno u fokusu istražitelja.

Jedan od uključenih je počinio samoubojstvo

Novinari tog lista doznaju kako je USKOK najviše fokusiran na poslove Šegote s tvrtkom Prigorac građenje i njenim preminulom vlasnikom Nenadom Bukovcem. On je, javljaju, prošlog tjedna počinio samoubojstvo.

Neslužbeno im je potvrđeno kako bi Bukovec bio uhićen da je ostao živ, jer je i on bio pod mjerama istražitelja. Podsjetili su na niz svojih tekstova nakon kojih je Šegota smijenjen, te opisali razvoj događaja koji su uslijedili nakon toga.

Novinari 24 sata saznaju kako je Bukovec novom čelniku gradskih groblja Roku Gruji i upravi Holdinga poslao račune za radove koji su izvedeni na tri groblja, a koje je navodno naručio Šegota. Bukovec je pokušao naplatiti milijunske iznose, ali 24 sata doznaju da narudžbenica za obavljene radove nije postojala.

Holding nije htio platiti radove

Pišu potom kako Holding nije htio platiti obavljene radove, te da su uz Grada su angažirali vještake koji su procijenili manju vrijednost radova od one koju je želio naplatiti Bukovec. Kao primjer jednog od obavljenih poslova 24 sata navode da je Bukovec postavio skele oko arkada na Mirogoju i ondje napravio zaštitne tunele.

Samo za tunele je ispostavio račun na 680.000 kuna, ali vještaci su procijenili da je vrijednost tog dijela posla ipak manja. Bukovec je potraživao i oko tri milijuna kuna za radove na grobljima Markovo polje i Kašina, dodaju, i pišu kako tek treba utvrditi pravu vrijednost tog posla, za koji nije bilo narudžbenica.

Odlazak Šegote i kraj Bukovca

Kada je iz Gradskih groblja otišao Šegota, Bukovec je upao u financijske probleme, javljaju 24sata, pa nije mogao plaćati radnike. Kako bi došao do novca koji je potraživio od Groblja, dokazivao je da su svi radovi koje je obavio naručeni, dodaju iz tog lista. Prema saznanjima novinara, Zdravko Krajina, uhićeni Bandićev vozač, svjedočio da su radove naručili Bandić i Šegota.

Ubrzo je Bukovec počeo prodavati dugove nastojeći doči do novca, pa je prodao potraživanja jednoj faktoring kući iz Rijeke. Ta je tvrtka uskoro otkrila da su dugovi koje su preuzeli nenaplativi, zbog toga što dogovoreni radovi još nisu bili izvedeni. Potom su tužili Bukovca.

U priču upada i Šegotina sestra Tamara

24sata pišu i kako je Šegota dao ili dogovorio pozajmicu veću od dva milijuna kuna Bukovcu, i to preko svoje sestre Tamare Šegote. Ona se preko tvrtke Nottia zbog toga upisala na jednu zgradu u vlasništvu Prigorac građenja. Navodno je upravo zbog toga danas uhićena i ona.

Jutarnji neslužbeno doznaje da trenutno traje pretres ureda tvrtke Nottia u Osijeku. Danas su uhićene i dvije djelatnice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama koje su, prema saznanjima Jutranjeg lista, uhićene zbog primanja mita.

24 sata u svom tekstu podsjeća i na aferu s kućicama na Mirogoju, kada je otkriveno kako je natječaj za zakup četiri kućice bio namješten. Tada su pisali da je firma Granex 1 direktno povezana s Primorac građenjem koje je vodio Nenad Bukovec. Poveznica Šegote i Bukovca tu je bila upravo Šegotina sestra, koja je neko vrijeme bila u Nadzornom odboru sesvetske tvrtke Prigorac građenje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu