Politika & Kriminal

Predsjednik Milanović dao je veliki intervju: 'Mislim da neću izaći na izbore'

Sa Zoranom Milanovićem za dnevnik Nove TV razgovarao je Mislav Bago

FOTO: Ured predsjednika / Twitter

Predsjednik Zoran Milanović upravo daje intervju Mislavu Bagi. Razgovor su počeli s temom izbora koji će se, objavljeno je jučer, održati 5. srpnja. Na pitanje zašto 5. srpnja kao datum izbora, Milanović je kazao kako misli da je to korektan datum s kojim nitko nema problema.

“12. srpnja je malo prezreo i pretruo”, dodao je. Također je kazao kako on ne dijeli mišljenje premijera Plenkovića da je ovo najbolji trenutak za izbore te da smatra kako izbori na jesen ne bi bili problem. No sada je, u sklopu svojih ustavnih mogućnosti, odredio datum za koji misli da je najpovoljniji zbog godišnjih odmora i tako dalje.

“Prošli smo kroz čudovišno razdoblje i ne vjerujem da ćemo ovo više prolaziti. I u ovoj krizi sam ja govorio što bi ustavno bilo najbolje, ali oni su izabrali drugi put i OK”, kazao je Milanović.

‘Neću navijati ni za koga’

Kaže kako je svjestan da je pod prismotrom, da javnost promatra hoće li biti pristran. No, također je rekao kako ne može pobjeći od onoga što je bio u prošlosti. “Navijati neću”, kazao je i dodao kako postoji mogućnost da uopće neće izaći na glasanje. “Zašto?”, pitao je Bago. “Zato jer bi možda baš taj moj jedan glas mogao biti presudan”, odgovorio je predsjednik. Smatra da time ne šalje krivu poruku javnosti i pozvao je građane da oni svoja pravo iskoriste.

Također je rekao kako će procijeniti kome će dati mandat nakon izbora, ako pobjednik neće biti odmah jasan. “Ovdje se prije radila predstava u kojoj je predsjednik razgovarao sa svima koji ulaze u parlament. Ja to neću raditi. To na kraju, sjećam se 2015., nisu prave konzultacije. Bit ću tu malo konzervativan. Neću na razgovor primati baš do zadnjeg zastupnika koji je ušao u Sabor. To šaputanje sa svima je kod mene stvaralo određeno nepovjerenje.. Dat ću mandat onome tko bude imao 76 potpisa”, kazao je.

Na pitanje što će biti, ako se uđe u vakuum dok se čeka da se svi dogovore, kazao je kako on neće požurivati nikoga kako se to činilo 2015. godine. “76 potpisa, ukoliko ih ne bude onoliko brzo koliko smo navikli, mogu doprinijeti da se dogovor postigne. Ali tu već ulazimo u sivu zonu za koju će mi netko reći da nekome pogodujem”.

O odnosu s premijerom

Govorio je i o svom odnosu s premijerom Plenkovićem. Zamjerio mu je što je u nekoliko navrata rekao da Zoran Milanović laže. Referirajući se na grube riječi iz prošle kampanje, kada je spominjao “majku vojnu lekarku” premijera Plenkovića, prisjetio se i da je njegov otac tužio jednog šatoraša.

“Jedan od ljudi s kojima su se HDZ-ovci grlili u Savskoj, za mog je oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa. Moj stari ih je tužio. A kad sam ja zbog toga plakao?”, rekao je Milanović.

Na konstataciju da je i on sam brz na jeziku rekao je: “Brz sam na jeziku, ali koristim konvencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu”.

Što je sa školom?

Na pitanje što misli, treba li pustiti djecu u školu ili ne, Milanović je kazao kako je osnovno školstvo obavezno i da je trebalo preuzeti odgovornost i reći da je od ponedjeljka škola “i gotovo”. “Pa otvoreni su starački domovi”, dodao je.

“Kada se sve zatvaralo, svi su znali postaviti figure. Sada se taktizira i vidi se tko mudro igra. Osnovno školstvo je obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Drugi problem je što dosta mladih idu na natjecanja, o tome im ovisi daljnji put. To su oni koji žele više, a sustav im to trenutno brani. Zašto su školska natjecanja otkazana – nema ih”, konstatirao je i dodao kako s druge strane njegov sin može trenirati kontaktni sport.

Na pitanje je li se čuo s bivšom predsjednicom jer su to na posljednjem susretu, na primopredaji vlasti, jedno drugom najavljivali, Milanović je odgovorio da su se čuli jednom. Pritom je kazao kako on nju jest kritizirao kao i sada na početku razgovora zbog konzultacija iz 2015., ali da smatra da nije zadirao u njen mandat niti ju je napadao.

Nastavite čitati