Politika & Kriminal

Predsjednik ovako o ubojstvu djece: 'Ljudska je narav nasilna, pogotovo muškaraca. Pogotovo kad polude, popiju, kad su frustrirani...'

Komentirao je i odlazak Grabar Kitarović u New York

25.09.2021., Varazdin - Predsjednik Republike Zoran Milanovic prisustvovao svecanosti obiljezavanja 30 godina oslobodjenja Varazdina.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović danas boravi u Varaždinu, gdje je dao izjavu za medije. Milanović je komentirao razne stvari, poput stanja Hrvata u BiH, pa se na koncu osvrnuo i na sinoćnje stravično ubojstvo troje djece u zagrebačkom naselju Mlinovi, koje je, sumnja se, počinio njihov otac.

“Imali smo nasrtaj na socijalne radnike koji je završio fijaskom. Oprezno o tome. Nasilja će u obitelji biti, bitno je da ga stalno bude manje. Ljudska je narav nepredvidljiva, nasilna, pogotovo muškaraca, pogotovo kad polude, popiju, kad se osjećaju frustrirano, kad ih društvo odbaci. Tu vreba opasnost. Nasilni muškarci u određenoj dobi postaju opasni za sebe i svoju okolinu”, rekao je Milanović, prenosi N1.

Milanović je dodao da bi oružje trebao učiniti još nedostupnijim nego što je sada. “Tamo gdje je puška, tamo je i metak i nesretan završetak”, rekao je predsjednik.

Kaže da nikome nije rekao da je četnik

Na početku istupa, Milanović je govorio o stanju u BiH. “Ako želite potjerati Hrvate iz BiH ili BiH otuđiti od njih, onda ćete im uzimati temeljna ustavna prava i optuživati one koji se bore za temeljni kućni red da su rušitelji i uspoređivati ih s ratnim huškačima. Ne doživljavam ja to osobno. Bi li se narod i njegovi predstavnici, a ja sam samo jedan od njih, bi li se tako zalagali i ustrajali na tome da im se ne dira u to simboličko pravo da biraju sami člana Predsjedništva da žele otići iz BiH? Odgovor je ‘ne bi’ jer bi gledali isključivo prema Hrvatskoj”, rekao je.

“Jedan mali broj ljudi se pristojno i sebično ugradio na neke položaje i ako se vratimo na temeljne postulate Daytona, da svaki narod bira svog predstavnika, onda za ove ugradbene elemente nema mjesta. Netko je 90-ih bio ratni huškač, ponosan je na to, ali nikome nisam rekao da je četnik. Kod takvih stvari povlačim jednu crtu, ne idem preko toga. Tako da Komšić je predstavljao sebe u Washingtonu, žao mi je zbog toga. Nema opasne, već sebične namjere i radi štetu BiH”, dodao je predsjednik.

‘Ja sam najgluplji političar u Hrvatskoj’

Sljedeća tema bio je njegov posjet SAD-u, kako je posjet doživljen u Hrvatskoj, pa i izjavu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ratni huškač. “Tu činjenicu on ne može promijeniti”, rekao je o Vučiću. “Ja sam najgluplji političar u Hrvatskoj i neka trljaju dlanove, što bi bilo da sam najpametniji?”, rekao je potom Milanović.

Milanović je komentirao i to što je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u posjetu New Yorku. “Grabar-Kitarović me nazvala mjesec dana prije odlaska u New York i ja sa sam rekao okej. Imala je dosta sastanaka tamo. To je bila njezina želja i to je određeno na tehnički način da nije ni bila u delegaciji, bila je prijavljena drukčije”, kaže.

Milanović je komentirao i ostavku Gordane Buljan Flander na mjesto ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece. “Ona je blizak rod moje supruge, bila mi je i na svadbi. Ne znam čemu ta tužba. Ali nisam znao da je dala ostavku, ta priča je onda gotova. Šteta, ima već formalno godina za pred mirovinu, napravila je puno za zaštitu djece, piše se svašta, pišu se gluposti… Nikad mi nije palo na pamet da nekog tužim, a pisali su puno prljavije o meni”, kazao je Milanović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu