Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pregledali smo oglasnike: da se nije lažno prijavio, Frka Petešić bi za najam takvog stana dosad platio oko 400.000 kuna

Šef premijerova ureda smješten je u državnom stanu od 96 metara kvadratnih u Jurišićevoj ulici

FOTO: Pixsell

Šef Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić danas je Telegramu priznao da je lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku, u maloj općini Sali. Tako je dobio pravo na stambeno zbrinjavanje u državnom stanu u Zagrebu. Stan u kojem Frka Petešić godinama stanuje na trošak građana, nalazi se u Jurišićevoj ulici i veličine je 96 metara kvadratnih.

Da Frka Petešić nema prijavljeno prebivalište izvan Zagreba, ne bi imao pravo ni na stambeno zbrinjavanje. U tom slučaju bi sam morao plaćati najam, kao svi ostali, obični građani koji nemaju vlastitu nekretninu. Slični stanovi u strogom centru Zagreba iznajmljuju se po iznimno visokim cijenama. Pregledom oglasa na oglasniku za nekretnine, vrlo brzo dolazite do računice prema kojoj je gospodin Frka Petešić proteklih godina uštedio pozamašnu svotu.

Od 1000 do 1800 eura mjesečno

Pretražujući Njuškalo, fokusirali smo se na stanove sličnih kvadratura, koji se nalaze u centru Zagreba. Tako je, primjerice, trosoban stan približne kvadrature u Jurišićevoj ulici oglašen na 1000 eura mjesečno:

Oglas za stan u Jurišićevoj ulici Njuškalo/screenshot

Za nešto manju mjesečnu rentu, preciznije 990 eura, može se unajmiti stan u Gajevoj ulici. Kvadratura je također 96 metara kvadratnih, a stan je trosoban.

Trosoban stan u Gajevoj Njuškalo/screenshot

Frka Petešić bi, da se nije prijavio izvan Zagreba, još veću svotu trebao izdvojiti za ovaj trosoban stan od 97 kvadrata u Draškovićevoj. Mjesečno bi ga koštao 1800 eura.

Stan u Draškovićevoj Njuškalo/screenshot

Pronašli smo i nešto veći, četverosobni stan od 104 metra kvadrata, u Mesničkoj ulici. Tu bi stanarinu šef premijerova ureda plaćao 1500 eura mjesečno, no bio bi vrlo blizu posla.

A i ovaj od 100 kvadrata u Varšavskoj, s parkingom, za koji stanodavac traži 1200 eura mjesečno.

Lažno prijavljen od rujna 2017.

Tu je bitno podsjetiti kako je šef premijerova ureda priznao da je prebivalište na Dugom otoku prijavio u rujnu 2017., baš kada je imenovan na funkciju šefa Ureda predsjednika Vlade.

A ako računamo da je od tada prošlo nešto više od četiri godine, konkretno 52 mjeseca, te da bi Frka Petešić – da nije dobio stan od države – morao plaćati najam, dolazimo do iznosa od najmanje 52.000 eura, odnosno 390.000 kuna. I to je ako skromno zaokružimo na ovu donju cifru, od oko tisuću eura mjesečno.

Toliko je, dakle, šef premijerova ureda uštedio kroz sve ove godine svojim malim manevrom. Naravno, pod uvjetom da bi se, kad bi ga sam plaćao, odlučio na tako lijepo pozicioniran i velik stan.