Prema novom izvješću Rusi imaju neke prilično kompromitirajuće materijale o Donaldu Trumpu

Rusija tvrdi kako nemaju takve materijale i kako izvješće nije točno

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2017
Foto: AFP/AFP

Šefovi američkih obavještajnih službi prošlog su tjedna prezentirali predsjedniku Baracku Obami i izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu sažetak izvješća koje je sastavio jedan bivši britanski obavještajac u kojem stoji da su ljudi iz Trumpove kampanje imali dubinske kontakte s Rusima te da su se Rusi domogli informacija koje bi osobno mogle kompromitirati Trumpa. Dokumente je republikanski senator John McCain predao direktoru FBI-a James Comeyju, pišu američki mediji.

“Lažne vijesti – totalni politički lov na vještice”, tvitao je izabrani američki predsjednik Trump. Rusija kaže kako nema kompromitirajućih materijala o Trumpu, nazivajući ovo “apsolutnom fabrikacijom”, prema Interfax New Agency, prenosi WSJ.

Kompromitirajući materijal

Između ostalog, u izvješću stoji bivši visoki ruski obavještajac tvrdi kako FSB ima kompromitirajuće materijale o Trumpu nastale za vrijeme njegovog posjeta Moskvi kojim ga se može ucijenjivati. Prema nekoliko izvora, to uključuje seksualni čin koji je bio dogovoren/nadgledan od strane FSB-a, stoji u izvješću.

Izvješće sadrži i razmjenu informacija između Trumpa i njegovih suradnika s Kremljom što se odvijalo nekoliko godina. U izvješću se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton. Također izvješće navodi kako se ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakiranu elektroničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svijetlu.

Izvještaji su datirani od 20. lipnja do 20. listopada prošle godine. Kremlj je navodno podržavao i pomagao Trumpa pet godina s ciljem poticanja “razdora i podjela u zapadnom savezu”. Trump, prema izvješću ima razne unosne nekretninske poslove u Rusiji, ponajviše povezani s održavanjem Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Također u izvješću stoji kako su “on i njegov uži krug prihvatili regularni tok obavještajnih podataka iz Kremlja, uključujući one o demokratima i ostalim političkim rivalima”.

Sastavio ga je bivši britanski obavještajac

Materijal je sakupio bivši britanski obavještajac kojeg se smatra kompetentnim i pouzdanim operativcem s velikim iskustvom u Rusiji, rekli su američki dužnosnici, piše NYT. No, on je prenio čuo je od ruskih doušnika i drugih i to još uvijek nisu ispitale američke službe. Britanski Guardian piše kako taj bivši obavještajac sada radi kao privatni konzultant.

Dužnosnici iz američke administracije koji su govorili za Guardian opisali su izvor koji je sastavio ovo obavještajno izvješće kao dosljedno pouzdanog, pedantnog, a prati ga i reputacija kako ima opsežne kontakte u Rusiji.

Buzfeed objavio čitavo izvješće

Cijelo izvješće objavio je Buzzfeed uz ogradu kako ne mogu potvrditi da su navodi u njemu točni. Izvješće je pripremio Trumpov politički oponent, piše Buzzfeed. Nije potvrđeno, a sadrži i neke evidetne greške. Krivo je napisano ime jedne kompanije “Alpha Group” je ustvari “Alfa Group”. Također pišu kako je naselje Barvikha, izvan Moskve “rezervirano za rezidencije visokih lidera i njihovih bliskih suradnik”. Iako tamo žive vrlo bogati, naselje nije rezervirano za nikako.

CNN je u utorak objavio kako FBI još uvijek istražuje kredibilitet dokumenata. No, šefovi obavještajnih agencija sastavili su sažetak materijala i prezentirali na prošlog tjednu Obami i Trumpu.