Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Premijer gubi živce zbog Žalac. Napao Mislava Bagu: ‘Evo još jednog iz kampa! Kampist! Kampist!’

Plenković je ustvrdio kako postoji 'kamp komentatora' koji 'krivo' prenose njegove riječi

FOTO: Screenshot RTL/Facebook

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je ekstenzivnu izjavu za medije. Odgovarajući na pitanja novinara oko uhićenja Gabrijele Žalac, njezine političke sudbine u HDZ-u, sukobu s Predsjednikom Republike i Milanovićevim današnjim izjavama, Plenković je više puta kritizirao novinare, analitičare i oporbene političare, jer ga, kaže, ne citiraju u cijelosti.

Ustvrdio je kako postoji “gro ovih dobronamjernih komentatora koji žive u takozvanim okvirima, ne prenose sve i kasnije citiraju jedni druge krivo, bez da vide što je bilo izvorno”.”Na to smo navikli”, požalio se Plenković. Rekao je to na tvrdnju reportera Nove TV Mislava Bage da je Plenković proglasio pobjedu nad koronavirusom, a kritizirao je Milanovićeve izjave da je korona “karijes”, a epidemiologija “mumbo jumbo”.

Plenković je naglasio kako je proglasio “pobjedu u prvom poluvremenu” i to jednom i kad smo tri tjedna za redom imali jednog ili nijednog zaraženog”, pa Bagu pozvao da “ako želite to uvažiti kao kontekst, uvažite, ako ne, ponavljajte ovo što ponavljaju mnogi drugi sve ovo vrijeme”.

‘Vi spadate u tu tezu’

Kasnije je reportera Al Jazeere Marina Veršića svrstao u taj “okvir dobronamjernih komentatora” nakon što mu je Veršić postavio pitanje “misli li da mu građani Hrvatske vjeruju kada kaže da je predan borbi protiv korupcije dok je članica predsjedništva njegove stranke uhićena, a istražitelji će za nju tražiti istražni pritvor”.

“Vi osobno spadate u tezu onih koji rade te okvire o kojima sam maloprije govorio”, rekao je Plenković pa krenuo nabrajati sve što njegova Vlada čini u borbi protiv korupcije.

“Trebamo razumijeti dvije stvari. Jedan je politički napor nesuspregnute mržnje oporbe da HDZ, pa i ovaj današnji i Vladu, uokviri u korupcijski okvir. On je sveprisutan i navikli smo na njega, bilo da dolazi od Milanovića ili drugih političkih stranaka ili pak dijela ljudi u medijima, koji to rade kontinuuirano, sustavno, posvećuju svoje karijere i sve što u životu rade, rade samo da bi u tome uspjeli”, ustvrdio je, pa rekao da je uhićenje Žalac “individualni slučaj”.

‘Još jedan iz kampa’

Na kraju konferencije za medije na pitanje Mislava Bage zašto mu Gabrijela Žalac i dalje nije ministrica ako je toliko dobroga i lijepoga učinila, (kao što ju je nahvalio tijekom pressice), Plenković je novinaru Nove TV dobacio: “Još jedan iz kampa. Kampist, kampist.”

Bago mu je na to rekao: “Oprostite, kako vi razgovarate sa mnom?” Plenković je to ignorirao, pa nastavio: “Ona nije ministrica zato što je ovo druga Vlada. Prestala je biti ministrica 2019. Ako ste pažljivo slušali kao što me pažljivo pratite što sam rekao u lipnju 2020. objasnio sam kontekst, objasnio sam background, objasnio sam CV, objasnio sam doprinos, objasnio sam reference. Ako vi to niste čuli to je vaš problem, a ne moj.”

Bago mu je odgovorio da je sve dobro čuo i da se ne može Plenković s njim tako razgovorati. “Nisam kampist”, poručio je Bago, a Plenković mu uzvratio dok je odlazio. “O tom potom.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više