Politika & Kriminal

Presica Stožera: 'Imamo najmanji broj hospitaliziranih od 22. studenog. Mjere djeluju, to je pobjednička formula'

Nacionalni stožer civilne zaštite iznosi najnovije podatke

U 11 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Informacije o broju novozaraženih u posljednja 24 sata i ostale brojeve ključne za praćenje širenja zaraze iznijela je na početku presice Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus tako da je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5300. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 222117 osoba zaraženih novim koronavirusom. Do danas je ukupno testirano 1 095 705 osoba, od toga 7713 u posljednja 24 sata”, kazala je. “Umrlo je 26 osoba. Najmlađa preminula osoba imala je 49 osoba, imala je dijagnozu maligne bolesti”, dodala je.

Cijepljeno skoro 35 tisuća ljudi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak usporedio je današnje podatke s onima od prije tjedan dana i prije dva tjedna. “Pad u ova tri dana ovoga tjedna u odnosu na isto razdoblje istoga tjedna je minus 36,18 posto, prilično izraženi silazni trend. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije po županijama je 334,4, a najmanja je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa 165,7, dok je najveća u Međimurskoj županiji s 536.7. Cijepljene su 34553 osobe što je oko 65 posto od pristiglog cjepiva”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je došao do zaključka da mjere djeluju. “Prvi puta nakon 22. studenog pad broja hospitaliziranih je ispod 2000. Mišljenja samo da uz prisutnu odgovornost građana ove mjere doista djeluju. Nemojte misliti da je ovo kraj epidemije, ali možemo zaključiti da ove naše balansirane mjere polučuju rezultate, i to je pobjednička formula u borbi protiv epidemije. Oprezni moramo biti i dalje”, istaknuo je.

Na vrijeme se javiti liječniku

Šefica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić, kazala je kako se često događa da osobe s teškim oblikom bolesti prekasno traže liječničku pomoć. “Upozoravam i molim sve one pogotovo one koji imaju kronične bolesti da se svakako jave svom liječniku ili u bolnicu ako imaju izraženije simptome”, kazala je.

Potom je Markotić skrenula pažnju na dugotrajne posljedice zaraze koronavirusom. “Zabrinjavajuće je da je praktično 76 posto bolesnika imalo barem jedan od simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Kod žena su češći bili simptomi. Jedan od najčešćih simptoma je da je to jedan jako izražen umor i slabost mišića, kod 63 posto bolesnika. Zatim 26 posto su imali nesanicu, a gotovo 23 posto je imalo psihičke tegobe, uznemirenost, napetost, depresiju”, rekla je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je novu odluku o granicama. “Pri ulasku u Hrvatsku morat će se pokazati negativan test i izolacija od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR. Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila, oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez testa. Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz 3. zemalja zbog neodgodivih razloga, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati”, kazao je.

Nema kombiniranja cjepiva

Slijede pitanja novinara, koje je zanimalo ima li novih nuspojava, te kako se osjeća liječnica koja je nakon cijepljenja završila na Rebru.

„Nuspojave se prijavljuju svaki dana, do sada je bilo 86 prijava. Svaku nuspojavu validira posebno povjerenstvo. Većina su blage naravi, lokalna reakcija, ali imali smo i ozbiljnih alergijskih reakcija. Specijalizantica iz Bjelovara imala je neurološke tegobe, ali povjerenstvo stručnjaka je donijelo odluku da to nije posljedica aplikacije cjepiva nego kortikosteroida koje je dobila nakon toga. Docjepljivanje počinje nakon tri tjedna za Pfizerovo cjepivo. Različita cjepiva ne mogu se kombinirati, morate se docijepiti istim cjepivom kojim ste se cijepili“, kazao je Capak.

“Kampanja za promoviranje cijepljenja se intenzivira, u budućnosti će biti zastupljeniji mediji. najbolji način borbe protiv antivaksera je precizna stručna informacija dostavljena svima i na vrijeme”, kazao je Capak, koji je objasnio i da je manji broj testiranja posljednjih dana posljedica smanjenog broja zahtjeva. “Nešto su smanjeni zahtjevi, a s obzirom na dobar postotak, udio u ukupno testiranim, očito nema ni potrebe da ti zahtjevi budu veći”, rekao je.

Što je s bonusima za medicinsko osoblje?

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na isplatu bonusa od 10 posto na plaću zdravstvenim radnicima koji liječe zaražene Covidom. “Ustanovili smo neujednačenu praksu u isplati posebne nagrade. Svim domovima zdravlja upućen je dopis s namjerom da se praksa ujednači”, rekao je. Novinare je zanimalo što je s bonusom za vozače saniteta.

“Odluka Vlade je vrlo jasno, svi koji rade u pružanju zdravstvene zaštite oboljelima od Covida moraju dobiti nagradu. ravnatelji zdravstvenih ustanova procjenjuju tko je to radio, Ministarstvo s tim nema ništa. Rekao sam da je koeficijent vozača vrlo mali, novom uredbom intencija je da se to promijeni”, kazao je. “Očekuje se postupak njenog usvajanja”, kazao je, ali i dodao da njih koeficijent ne može biti isti kako onaj vozača hitne koji su “izloženi opasnom ponašanju u prometu”.

Božinović se osvrnuo na kršenje mjera na skijalištima, rekavši da su inspektori dobili upute da na to obrate pažnju. “Do sada nismo dobili povratnu informaciju da bi im bila potrebna pomoć koja bi bila rezultat većeg broja kršenja mjera”, kazao je.

I dalje se traži kontakte

Hoće li epidemiolozi ponovo početi hvatati kontakte zaraženih, pitali su novinari. Capak je kazao da ta strategija nikada nije napuštena. “U momentu kada smo imali po nekoliko tisuća oboljelih 100 epidemioloških timova nije moglo hvatati sve kontakte. Otvorili smo call centre, a na zadnjem sastanku rečeno je da se u dva do tri dana uspije kontaktirati sve navedene kontakte. Ponekad se dogodi da netko nije naveo kontakte, mogući su i propusti epidemiologa, ali to je osnovni način borbe protiv epidemije”, rekao je Capak.

Božinović je pojasnio odluku o zabrani ulaska u RH, rekavši da nije važno državljanstvo osoba koje žele ući u zemlju, nego stanje na području s kojeg dolaze. To se odnosi i na hrvatske građane iz BiH. “Velika Britanija i JAR su na tom popisu jer su novi sojevi otkriveni tamo. O tome se razgovara i na razini EU, nisu to jedine zemlje”, kazao je.

Što se tiče infektivnog otpada koji se nakuplja u bolnicama, Beroš je rekao da se mora reagirati zbog dugoročnog rješavanja problema. “Gospodarenje otoadom je u domeni Ministarstva gospodarstva, dijalogom s njima moramo naći rješenje tog problema”, rekao je Beroš.

Veliki dvotjedni pad

Jučer je objavljeno da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 759 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od 7074 testiranih te je broj aktivnih slučajeva bio ukupno 4903. Među njima je bilo 2048 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminule su 43 osobe. Ministar zdravstva Vile Beroš jučer je objavio da Hrvatska ima najveći dvotjedni pad novih slučajeva zaraze koronavirusom u EU.

 

 

Nastavite čitati