Priča o ruini koju je general Dečak kupio za 12.000 maraka pa je uvalio Gradu Orahovici za pola milijuna kuna

Počinje gradnja turističkog kompleksa kraj ruševine s kojom grad nakon kupnje godinama nije učinio ništa. Sad će još platiti uklanjanje...

ZADNJA IZMJENA: pro 20, 2019

Početkom rujna u Orahovici, rodnom gradu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, održana je 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj se premijer Andrej Plenković pohvalio kako će europskim novcem, s nekih 70 milijuna kuna, biti uređen Turističko-rekreacijski centar Jezero Hercegovac – Ružica Grad, te kako će to obogatiti ponudu ne samo Orahovice, već cijele Virovitičko-podravske županije.

Premijeru tada nitko nije rekao da se na najljepšem vidikovcu, stotinjak metara iznad orahovačkog jezera, nalazi propali začetak slične ideje, ruševina nikad dovršenog hotela koji je davno ugasla osječka tvrtka Tehnika beton počela graditi 1961. godine.

Ta, nekoć moćna građevinska tvrtka, jedna od bezbroj zbrisanih privatizacijskim tsunamijem, završila je u stečaju 1994. godine, a u rasprodaji imovine koja je ubrzo uslijedila, s popustima kakvi se teško mogu naći i na Black Fridayu, tada još aktivni general Hrvatske vojske, Đuro Dečak kupio je hotel u izgradnji za nekih 12 tisuća tadašnjim njemačkih maraka.

Grad Orahovica kupio je hotel u izgradnji s najavom da će preporoditi cijeli kraj. No u 14 godina nisu napravili ništa

General, sjajan trgovac, zaradio je pola milijuna kuna

Što je, danas umirovljeni general Đuro Dečak s tom građevinom namjeravao, nepoznato je, ali je poznato da ju je, ne uloživši u međuvremenu ni lipe, utrapio Gradu Orahovici. Potkraj listopada 2005., Đuro Dečak sklopio je kupoprodajni ugovor s tadašnjim HDZ-ovim gradonačelnikom Orahovice Josipom Nemecom.

Bio je to odličan posao za generala: iz ugovora sklopljenog 25. listopada 2005. vidljivo je kako je Grad Orahovica Dečaku isplatila 552.000 kuna, pa se general pokazao kako sjajan trgovac – na transakciji je zaradio pola milijuna kuna.

Grad je kupio nekretninu i 10 godina nije učinio ništa

Nemec, koji je Orahovicom vladao punih 12 godina, sve do prošlih lokalnih izbora, kupovinu već tada ruševne građevine, zarasle u šipražje i korov, opravdavao je potrebom hitne izgradnje upravne zgrade budućeg turističkog kompleksa koje je obuhvaćalo biciklističke, konjičke i skijaške staze, bazene i teniske terene, naravno i žičaru i smještajne kapacitete.

Taj je projekt Orahovicu trebao pretvoriti u ”malu Švicarsku”, no iako je Nemec od vremena kada je kupio Dečakovu ruševinu na vlasti bio više od desetljeća, ništa od obećanog nije napravljeno. Ostao je samo već tada ruševni, ni do krova izgrađen hotel, koji je danas u takvom stanju da predstavlja posvemašnje ruglo i opasnost za izletnike, pa ga valja što prije ukloniti.

Telegram je ovaj tjedan obišao ruševinu

Procjena je napravljena nakon što je novac isplaćen

Zanimljiva je brzina kojom je kupljen i debelo preplaćen Dečakov nedovršeni hotel. Tadašnje poglavarstvo Grada Orahovice 22. listopada 2005. donijelo je odluku o kupnji, a već tri dana kasnije, 25. listopada, 552.000 kuna bilo je prebačeno na Dečakov račun. Koji, ne zna se, jer u kupoprodajnim ugovoru to ne piše.

Potpuno je nepoznato kako su se general Dečak i gradonačelnik Nemec dogovorili o cijeni, no ono što je osobito zanimljivo je da je procjena vrijednosti Dečakove nekretnine rađena tek mjesec dana kasnije, nakon što je više od pola milijuna kuna s računa Grada Orahovice prebačeno na Dečakov račun.

Utvrđena je golema razlika između procjene i isplate

Telegram je u posjedu elaborata o procjeni nekretnine koju je radila stalna sudska vještakinja za građevinsku struku Mira Markovac iz Orahovice. Elaborat je naručio Grad Orahovica. Prema procjeni spomenute sudske vještakinje, na kraju elaborata stoji kao Dečakova nekretnina, prodana mjesec dana ranije Gradu Orahovici, vrijedi 328.604,41 kuna.

Dakle, danas umirovljenom hrvatskom generalu Đuri Dečaku za njegov nedovršeni hotel, kojeg je budzašto kupio od propale osječke tvrtke Tehnika beton, plaćeno je čak 223.395,59 kuna više nego što je mjesec dana nakon prodaje sudska vještakinja na poziv Grada Orahovice tu nekretninu procijenila na 328.604,41 kunu, a ne na 552.000 kuna koliko je plaćena. I nikome se nije dogodilo ništa!

Grad će sada morati platiti i rušenje kostura hotela

Tek prije dvije godine, kada je Josip Nemec, nakon tri mandata i 12 godina provedenih na čelu Grada Orahovice sišao s vlasti, policija se zainteresirala za taj slučaj, no očito prekasno, jer je, kako se čini, otišao u zastaru.

Nad orahovačkim Jezerom, na proplanku koji dominira dijelom u čijoj bi neposrednoj blizini uskoro, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem, trebala početi izgradnja Turističko-rekreacijskog centra Jezero Hercegovac – Ružica Grad, stoji ruševina koje se Đuro Dečak elegantno riješio i koja mu je, očito, preplaćenije za najmanje 200.000 kuna. Grad Orahovica nepovratno je izgubio 552.000 kuna, a sada će još morati platiti i rušenje kostura hotela čija je gradnja započela prije 58 godina.

Drago Hedl
Istraživački novinar
520 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program