Politika & Kriminal

Pritvorene su mama i dadilja dečkića koji je s ozljedama doveden u Klaićevu. Prijeti im pet i osam godina zatvora

Dječak je sada dobrog općeg stanja, no u Klaićevu je doveden s višestrukim prijelomima i ozljedama nastalim od gašenja opušaka

Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj zlostavljanog dvogodišnjaka, koji je zbog ozljeda tijekom vikenda doveden u Klaićevu bolnicu. Odgovornima za njegovo stanje smatraju se njegova majka, koja je navodno u vrijeme dovođenja dječaka bila na sezonskom radu, te žena koja ga je čuvala.

Prema informacijama iz PUZ-a, obje su osobe, inače starosti 24 i 20 godina, sada osumnjičene zbog kaznenog djela “povrede djetetovog prava” ( članak 177. stavak 1, 2, i 3), te su po završetku istrage privedene pritvorskom nadzorniku, dok je Općinskom državnom odvjetništvu za mladež dostavljena kaznena prijava.

Prijete im kazne od 5 do 8 godina zatvora

Među povredama za koje se sumnjiče majka i dadilja su ona koja se odnosi na zanemarivanje podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta te prisiljavanje djeteta na pretjeran rad ili ponašanje koje je štetno za njegov razvoj. U trećem stavku članka 177., koji se veže uz dadilju, navode se kaznena djela prosjačenje, prostitucija ili drugi oblik društveno neprihvatljivog ponašanja, odnosno prouzročenje teške tjelesne ozljeda djeteta. Prema svemu tome, piše Dnevnik.hr majci prijeti kazna do pet godina zatvora, a dadilji do osam godina zatvora.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić u ponedjeljak je izjavio kako je dječak tada bio u dobrom općem stanju te da su uz njega bolnički psiholozi. Inače, prema pisanjima medija, doveden je u bolnicu s ozbiljnim ozljedama kao što su višestruki prijelomi različite starosti i ožiljci za koje se vjeruje da su nastali gašenjem opušaka na njegovom tijelu.

Dječak ide pod izvanobiteljsku skrb

Komentirajući slučaj, ministrica obitelji Nada Murganić rekla je kako to “ne može ljudskom umu biti pojmljivo”. Istaknula je kako su procjene u tijeku te da će dječaku za sada pružiti skrb izvan obitelji.

Murganić je ponovno apelirala na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć. “U ovom slučaju bilo bi bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom”, kaže ministrica.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu