Prosvjed je održan, bio je ogroman i, što sad?

U 16 sati se sastaju Vlada i sindikati. Ako se dogovore, nastava bi mogla početi već u četvrtak

ZADNJA IZMJENA: stu 25, 2019
Foto: PIXSELL

Danas je na trgu bana Jelačića održan najmasovniji prosvjed učitelja i nastavnika otkad je 10. listopada počeo štrajk. Nakon što su neko vrijeme štrajkali cirkularno, svakodnevno rotirajući županije u kojima nije bilo nastave, organizatori prosvjeda su prošlog ponedjeljka pozvali na direktni štrajk. Tako prošloga tjedna nastave nije bilo u školama u cijeloj Hrvatskoj, pa je na prosvjedu danas objavljeno da je svaki hrvatski učenik do sada izgubio 11 dana nastave.

Izgleda da su nepopustljivost sindikata i masivnost prosvjeda konačno omekšali Vladu. Danas je s Markovog trga stigao dugoočekivani poziv na nastavak pregovora. Sastanak će biti održan u 16 sati, a premijer je jutros bio vrlo optimističan oko mogućnosti postizanja dogovora. Donosimo kratki prikaz posljednjih događaja i

1. Koliko je bilo prosvjednika?

Policija je odbila s javnošću podijeliti svoju procjenu broja prosvjednika koji su se danas okupili na trgu. N1 javlja da su predstavnici obrazovnih sindikata kazali da se okupilo više od 50 tisuća ljudi. Prije prosvjeda su u medijima sindikati su najavljivali da očekuju 20 tisuća ljudi. Po njihovoj računici, u Zagreb je danas trebalo doći najmanje 200 autobusa punih prosvjednika. Kada se tome dodaju oni koji su stigli u vlastitom aranžmanu, te zagrebački nastavnici i simpatizeri prosvjeda, moguće je da su se prognoze organizatora ostvarile. Trg je na fotografijama snimljenim iz zraka svakako djelovao dupkom pun.

2. Kakve poruke smo čuli?

Ništa novog. Govore su održali sindikalni vođe koji su i dosad istupali ispred štrajkaša. Ponovili su poruke koje odašilju od početka štrajka: Vlada je kriva za ovu situaciju, sindikati su u svakom trenutku spremni za pregovore ali s Markovog trga ne stiže konkretna ponuda, štrajkaši od svojih zahtjeva neće odustati, a pregovarati se može samo o tempu kojim će oni biti ispunjeni. Osim toga, poručeno je i da ovo nije borba za veće plaće nego za dostojanstvo cijele struke.

Osim predsjednika sindikata, pred okupljene je izašlo i nekoliko nastavnika. Oni su prosvjednike raspalili emotivnim ispovijestima o situaciji u obrazovnim, ustanovama u kojima oni rade, i prisnažili poruku koju su poslali sindikalni vođe: Nema predaje, nema popuštanja, štrajka se do ispunjena zahtjeva.

3. Što traže sindikati?

Osnovni zahtjev sindikata je povećanje koeficijenta za 6,11 posto. Koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u obrazovanju, prema sindikalnim izračunima, niži su za oko 6,11 posto za koeficijentima ostalih javnih službenika iz resora zdravstva, socijalne skrbi, visokog obrazovanja, kulture i dr., koji rade na poslovima slične složenosti poslova i imaju istu stručnu spremu.

4. Što nudi Vlada?

Posljednja ponuda Vlade bila je povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Ponuda je odbijena nakon referenduma na kojem je, prema tvrdnjama sindikata, 96 posto prosvjetara koji štrajkaju odlučilo da je ne žele prihvatiti.

5. Što je bilo na posljednjem sastanku?

U petak poslijepodne ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je novu ponudu Vlade za sindikate. Sindikalisti su se nešto kasnije istoga dana sastali s predstavnicima Vlade kako bi razgovarali o zahtjevima. U večernjim satima izašli su pred medije, otkrivši kako dogovor nije postignut, ali da su sada prvi puta zadovoljni razgovorima. Usprkos tome, današnji prosvjed nisu otkazali držeći se svoje filozofije da štrajkaške akcije traju sve do postizanja čvrstog dogovora.

6. Što ako dogovor bude postignut?

Prema onome što je jutros izjavio predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, nastava bi u slučaju postizanja dogovora mogla početi već ovaj tjedan. „Ako danas budu pregovori i ukoliko danas dođe do nekog rješenja, sutra i prekosutra bi se proveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o prijedlogu. Za to nam je potrebno barem dva dana”, kazao je sindikalist. U tom slučaju nastava bi mogla početi u četvrtak.

Vrlo optimističan oko pitanja postizanja dogovora danas je bio i premijer Andrej Plenković. Na pitanje novinara očekuje li da će štrajk završiti ovaj tjedan, Plenković je bio optimističan. “Danas. Ja danas očekujem da se stvar završi”

Vedran Vrabec
Telegram autor
2035 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program